Translate

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το τέλος της τυπογραφίας;

Πέρασαν μερικές μέρες από την παρουσίαση του νέου φορητού υπολογιστή iPad, κατακάθισε ο κουρνιαχτός και είναι ευκαιρία να δούμε με πιο ψύχραιμο μάτι κάποια δεδομένα. Τα εύσημα, εκτός από την Apple που δημιούργησε το νέο «ιερό δισκοπότηρο» των απανταχού της Γης γκατζετάκηδων, πρέπει να αποδοθούν και στην έξυπνη διαφημιστική εκστρατεία, η οποία επένδυσε στην πεποίθηση αρκετών, ότι η νέα «θρησκεία» είναι η τεχνολογία και η Apple είναι ο νέος «προφήτης» των όσων μέλλουν να συμβούν.

Η φρενίτιδα που ακολούθησε τα αποκαλυπτήρια του iPad, καταγράφηκε στο διαδίκτυο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι αναφορές σε αυτό ξεπέρασαν ακόμα και εκείνες που γίνονταν στην τραγωδία της Αϊτής. Φαίνεται ότι για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ένα καταναλωτικό προϊόν παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την καταστροφή που βιώνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας.

Το iPad όμως φαίνεται ότι σηματοδοτεί και την απαρχή μιας νέας εποχής: Το τέλος της τυπογραφίας, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Ήδη εκδοτικοί κολοσσοί ψάχνουν τον τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η εικόνα της ανάγνωσης εφημερίδων και περιοδικών σε ψηφιακή μορφή, δεν είναι μακρινή. Σε λίγους μήνες, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεφυλλίζουμε μια ηλεκτρονική εφημερίδα ή να βλέπουμε τηλεόραση, τη στιγμή που βρισκόμαστε κολλημένοι στην κίνηση.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον. Ένα ερώτημα όμως συνεχίζει να πλανάται: Σε ποιο βαθμό θα φτάσει η εξάρτησή μας από την τεχνολογία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.