Translate

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ποιοί είναι οι ορίτζιναλ "ανθέλληνες" τελικά;

Ο πρέσβης της Γερμανίας Δρ. Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς δήλωσε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της πρεσβείας, ότι «θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής», αναφερόμενος στο εξώφυλλο του περιοδικού Focus, όπου η Αφροδίτη της Μήλου εμφανίζεται να χειρονομεί με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της.

Το άρθρο που χαρακτηρίζει τους Έλληνες «απατεώνες», σύμφωνα με τον κύριο πρέσβη είναι «μεμονωμένες φωνές και δεν πρέπει να συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Δόκτωρ «θλίβεται». Αναρωτιέμαι όμως αν αυτή η «θλίψη» δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό κόλπο για να αποφορτιστεί το κλίμα, αφού οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα τραύματα και τη βαναυσότητα της γερμανικής Κατοχής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά: Μήπως οι «ξένοι» απλά γράφουν τα πράγματα από τη δική τους οπτική θεώρηση των πραγμάτων; Μήπως είμαστε «ανάξιοι κληρονόμοι» του κλέους των αρχαίων ημών προγόνων; Μήπως έχουμε και εμείς ευθύνη για την άθλια κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει; Τι κάνουμε για να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια;

Πριν κοιτάξουμε να κατηγορήσουμε –δίκαια ή άδικα- τους φανταστικούς ή πραγματικούς «εχθρούς» μας, ας αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς. Πολλές φορές δυστυχώς οι πράξεις μας ή οι παραλείψεις μας αντιστοιχούν με χίλια τέτοια εξώφυλλα του Focus και φαίνεται ότι δε σεβόμαστε την ίδια μας την πατρίδα.…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.