Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ανοχύρωτη χώρα


Η καταστροφή στην Ιαπωνία έχει τρία σκέλη, τις επιπτώσεις του σεισμού, το τσουνάμι και τον πυρηνικό εφιάλτη, τα οποία δίνουν τροφή για σκέψη για τα καθ’ ημάς. Οι περίπου 16.000 νεκροί και αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, έπεσαν θύματα κυρίως του παλλιροϊκού κύματος που σάρωσε τις ακτές και την ενδοχώρα των ανατολικών ακτών της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, ενώ ο σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές και ελάχιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σε σύγκριση με την ισχύ της δόνησης. 

Η προσπάθεια των Ιαπώνων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διαρροή ραδιενέργειας, αλλά και να τιθασεύσουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κρατάει την παγκόσμια κοινή γνώμη δέσμια των εξελίξεων.

Η Ελλάδα είναι και εκείνη μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή και οι μνήμες από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκαλεί κατά περιόδους ο Εγκέλαδος είναι ακόμα νωπές. Ιδιαίτερα ανησυχητικές όμως είναι οι επισημάνσεις των επιστημόνων, τόσο για την στατική επάρκεια των οικοδομών στη χώρα, όσο και για το επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και την εκπαίδευση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση σεισμού.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα έχουν χτιστεί πολύ πριν το 1985, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες των ειδικών για τη συμπεριφορά τους σε περίπτωση σεισμού. Ακόμα περισσότερο, οι προληπτικοί έλεγχοι σε οικοδομές από τους αρμόδιους φορείς, σε καθεστώς διεθνούς επιτήρησης της οικονομίας μας, είναι δυσβάστακτοι και εν ολίγοις ανεφάρμοστοι. 

Οι καταγγελίες μάλιστα ότι κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό του 1999 και χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή προς κατεδάφιση και κατοικούνται ακόμα, δεν είναι λίγες. Έτσι, ένας πιθανός ισχυρός σεισμός που θα πλήξει τη χώρα μας θα είναι στην ουσία μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων.

Την ίδια ώρα, χώρες της «γειτονιάς» μας, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διαθέτουν πεπαλαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια, ή σχεδιάζουν την κατασκευή μονάδων, όπως η Τουρκία και η Ιταλία. Στην απευκταία περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή από οποιαδήποτε αιτία, οι επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι 1000 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με το Τσέρνομπιλ το 1986. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.