Translate

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εξαγωγή Δημοκρατίας


Η Ευρώπη συνεχίζει, επισήμως για «ανθρωπιστικούς λόγους», στην ουσία όμως για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη. Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θυμίζει το κυνήγι του Σαντάμ στο Ιράκ, καθώς στόχος των Δυτικών είναι η εξουδετέρωση του Καντάφι, χωρίς σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Αν και οι μεγαλύτερες -ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων- εταιρίες εξόρυξης του μαύρου χρυσού δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα της βόρειας Αφρικής σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Καντάφι, φαίνεται ότι η ρευστή κατάσταση που προκαλεί η εξέγερση των κατοίκων της χώρας προκάλεσε την επέμβαση των «Συμμάχων». Αν βέβαια η χώρα δε διέθετε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρχε καμία άλλη αντίδραση, εκτός από λεκτικές καταδίκες των ακροτήτων, όπως έγινε στην περίπτωση της Τυνησίας.

Κανένας όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κερδίσει έναν πόλεμο μόνο με αεροναυτικές επιχειρήσεις, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Επίσης, φαίνεται ότι η έννοια της αντιπολίτευσης στη μαστιζόμενη χώρα είναι πολύ αφηρημένη και περιχαρακώνεται στις αντιμαχόμενες φατρίες των φυλών της χώρας. Η «εξαγωγή Δημοκρατίας» που επιχειρείται για ακόμα μια φορά από τη Δύση, θυμίζει τις αντίστοιχες υποσχέσεις των πολιτικάντηδων που υπόσχονται να χτίσουν γιοφύρια και μετά να φέρουν και ένα ποτάμι.

Και μόλις εξασφαλιστούν οι επενδύσεις και η ροή μαύρου χρυσού προς τη Δύση, ο μαστιζόμενος λαουτζίκος της Λιβύης θα γυρίσει εκεί που ήταν και πριν, στο περιθώριο και την εξαθλίωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.