Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η βδομάδα που πέρασε...


Ιαπωνία 
Σεισμός, καταποντισμός και πυρηνικός εφιάλτης, τα τρία κακά της μοίρας της Ιαπωνίας. Νεκροί και αγνοούμενοι από την καταστροφή ξεπερνούν τους 16.000 την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας από τα εργοστάσια που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη και οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν τεστ αντοχής των 200 περίπου πυρηνικών μονάδων που βρίσκονται σε λειτουργία τα τελευταία 40 χρόνια.

Λιβύη 
Οι μάχες συνεχίζονται, οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται σε δεινή θέση και η Δύση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και άλλες κυρώσεις έχουν πέσει στο τραπέζι. Σε περίπτωση συντριβής του τελευταίου προπυργίου των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι καραβάνια 300.000 τουλάχιστον προσφύγων θα κατακλύσουν την Ευρώπη, με κύριο προορισμό την Ελλάδα.

E-mail χρεοκοπίας 
Ένα e-mail που είχε «εσωτερική πληροφόρηση» για τη χρεοκοπία της χώρας στις 25 Μαρτίου έκανε το γύρο του διαδικτύου και αποτέλεσε αφορμή για κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περί της προέλευσής του, με τις θεωρίες συνομωσίας να δίνουν και να παίρνουν. Τελικά «ένοχος» ήταν ένας αγανακτισμένος… φαναρτζής από την Κρήτη, εκθέτοντας εκείνους που έβλεπαν… δάκτυλο της αντιπολίτευσης. Ηθικό δίδαγμα: Μην καταπίνετε… αμάσητα, όσα διαβάζετε στο Διαδίκτυο.

Κρατικά ομόλογα 
Η γερμανική βουλή ζήτησε από την Μέρκελ να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, καθιστώντας κάθε περαιτέρω έγκριση σε μάχη… κουκιών, ή με απλά λόγια σε ψήφο εμπιστοσύνης των επιλογών της καγκελαρίου. Ο πόλεμος συνεχίζεται και η Ελλάδα στα έδρανα των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων… αναστενάζει.

ΑΟΖ-Καστελόριζο 
Τουρκικό πολεμικό σκάφος παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό πλοίο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή του Καστελόριζου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση. Στο διάβημα της Ελλάδας, η Τουρκία απάντησε με το γνωστό… τσαμπουκά και την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου. Το ενεργειακό σκάκι της περιοχής θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια, την ώρα που τουρκικά πολεμικά εξακολουθούν να αρμενίζουν μέχρι τις ακτές της Αττικής.

Σχολεία 
Στη συγχώνευση σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας έναν εκπαιδευτικό… «Καλλικράτη» για παιδαγωγικούς και όχι οικονομικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται. Η ουσία όμως χάνεται στις κόντρες κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες φαίνεται ότι πηγάζουν από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τάσεις αυτοπροβολής. Η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και το επίπεδό της παραμένουν υποσημείωση στο επικοινωνιακό παιχνίδι των καρεκλοκένταυρων, με θύμα τα παιδιά. 

Διαφθορά 
Το μνημόνιο δε σταμάτησε τα φακελάκια, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, καθώς οι Έλληνες «λάδωσαν» με 632 εκ. ευρώ το 2010, νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες. Η διαφθορά παραμένει αναμφισβήτητη πρωταθλήτρια, αν και το ΔΝΤ έριξε τις… ταρίφες, σε σύγκριση με το 2009. Αύξηση όμως κατά 9,2% σημείωσε ο… τζίρος στις δημόσιες υπηρεσίες, φτάνοντας τα 1500 περίπου ευρώ κατά μέσο όρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.