Translate

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η οικονομία είναι, ανόητε


Το 1992, ο τότε υποψήφιος και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον χρησιμοποίησε το σύνθημα «Η οικονομία είναι, ανόητε» κατά την προεκλογική του εκστρατεία, με στόχο να «χτυπήσει» τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, ο οποίος βασιζόταν στα επιτεύγματα της εξωτερικής του πολιτικής για να πετύχει την επανεκλογή του, τη στιγμή που στο εσωτερικό μέτωπο η ύφεση μάστιζε τους αμερικανούς.

Με το ποσοστό των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ελλάδα να ξεπερνά το 14% και οι προβλέψεις για το 2012 να το ανεβάζουν στο 20%, το σύνθημα αυτό είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Ακόμα περισσότερο όταν οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέρρευσαν σε ιστορικά χαμηλά το τελευταίο τρίμηνο, πέφτοντας στο 27,1%.

Δε χρειάζεται παρά κοινή λογική για να αντιληφθεί κανείς ότι οι αυτές παράμετροι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα συντελέσει –αργά ή γρήγορα- στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.

Την ίδια ώρα ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Αντί να συσπειρωθούμε γύρω από μέτρα εξόδου από την κρίση και πρωτοβουλίες ανάπτυξης, μαδάμε τη μαργαρίτα για το τι είπε και τι εννοούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ασχολούμαστε με το αν οι ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία είναι πραγματικές, ή απλά κάποιοι πολεμούν τον αρμόδιο υπουργό, όπως ο ίδιος απολογούμενος στα δελτία των 8, στα οποία είναι θαμώνας, ισχυρίζεται.

Όταν όμως ξεσπάσει η λαϊκή αγανάκτηση, κανείς δε θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από λεκτικές ακροβασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.