Translate

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το «φρούριο Ευρώπη»


Ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται στη Λιβύη και η επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, έχουν διογκώσει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Δύο χώρες, η Γαλλία και η Ιταλία, κατέθεσαν πρόταση προς την Ε.Ε., με την οποία ζητούν τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης πολιτών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, της δύναμης Frontex.

Είναι προφανές ότι ο Μπερλουσκόνι και ο Σαρκοζί θεωρούν ότι η ιλιγγιώδης αύξηση των προσφύγων που αναζητούν μια νέα ζωή, αποτελούν απειλή για το «φρούριο Ευρώπη», όπως εκείνοι το φαντάζονται. Ας αναμείνουμε την αντίδραση της Ε.Ε., τόσο ως προς το εύρος των μεταρρυθμίσεων στη συνθήκη, όσο κυρίως επειδή το ίδιο θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Η αθρόα και ανεξέλεγκτη εισροή οικονομικών κυρίως μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Η όξυνσή του όμως τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν όλο το φάσμα της κοινωνίας μας. Εκείνοι που πολλές φορές διαμαρτύρονται για τους «βρωμιάρηδες μελαψούς», είναι οι ίδιοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους προσλάβουν παράνομα έναντι πινακίου φακής, για να κάνουν τις δουλειές τους.

Στην Ελλάδα, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό προσπαθούμε να ανακόψουμε τα κύματα προσφύγων με έναν φράχτη στον Έβρο, όπως προσπαθεί κάποιος να κλείσει μια τρύπα σε ένα φράγμα με το δάχτυλό του.

Θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής τραγωδίας, η οποία συμπαρασύρει στο διάβα της τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας και προκαλεί  εκρήξεις βίας και μίσους. Διότι επιτέλους οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα αντιληφθούν ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, κάτι που απέτυχαν να κάνουν οι κυβερνήσεις μας των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.