Translate

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

H διολίσθηση στη βία


Έχουμε πλέον εθιστεί στα κρούσματα τυφλής βίας. Εκτός από τους καθημερινούς σχεδόν προπηλακισμούς πολιτικών και τις αλληλοκατηγόριες για το ποιος κρύβεται πίσω από τα γιαουρτώματα και τις εκτοξεύσεις αυγών, κάθε έκφανση της καθημερινότητας χαρακτηρίζεται από βίαια ξεσπάσματα. 

Στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και στις ταβέρνες, ο Έλληνας -χωρίς κομματική ταυτότητα- ξεσπάει την οργή του κατά δικαίων και αδίκων, φωνάζοντας ή ακόμα και χειροδικώντας.

Μια κοινωνία στα όριά της, καταφεύγει στο νόμο της ζούγκλας, εκεί όπου ισχυρότερος είναι όποιος έχει βαρύτερο χέρι, ενίοτε με τα απαραίτητα… αξεσουάρ, καδρόνια, πέτρες και ό,τι άλλο υπάρχει πρόχειρο.

Έχουμε εισέλθει στον αστερισμό του «ή εμείς ή οι άλλοι», όπου απέναντί μας είναι ο πιο αδύνατος, εκείνος που λόγω συνθηκών βρίσκεται σε πιο μειονεκτική θέση από εμάς ή απλά έχει διαφορετική άποψη.

Η κατάρρευση των κοινωνικών δομών, την οποία επιτάχυνε η καταστροφική υποταγή στο μοντέλο του Μνημονίου και η αποθέωση του ατομισμού, ο καθένας δηλαδή που κοιτάει την πάρτη του μάς έχουν οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο, σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος.

Η γενικευμένη ανομία και η ατιμωρησία που επικρατεί, την οποία άμεσα ή έμμεσα επιτρέπει το κράτος και οι θεσμοί του, είναι χαρακτηριστική: Βία δεν είναι μόνο ένας κεσές γιαούρτι προς κάποιον πολιτικό, βία είναι το τσεκούρωμα των συντάξεων, βία είναι το άδικο φορολογικό σύστημα, βία εν τέλει είναι η άθλια κατάντια της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας.

Η νέα γενιά μεγαλώνει μέσα σε ένα σχεδόν πολεμικό κλίμα: Όταν βλέπει ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για τα υποθηκευμένα όνειρά της και οι «έξυπνοι» πάντα βρίσκουν τρόπο να βγαίνουν από πάνω, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει που ξεσπάει με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι μόνο οι νέοι όμως.

Σήμερα καταφεύγουν στη βία ακόμα και άνθρωποι που άλλες εποχές θα ονομάζαμε «νοικοκυραίους», με την όχι αρνητική χροιά της έννοιας.

Γιατί πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα βρουν το δίκιο τους, ή τουλάχιστον θα εκτονώσουν τη συσσωρευμένη οργή τους.

Και αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για εκείνα που έρχονται.

To graffiti είναι του banksy, link για περισσότερα: http://www.banksy.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.