Translate

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Και οι λευκοί καρχαρίες πάνε… διακοπές



«Ξεχειμωνιάζουν» σε πιο θερμές θάλασσες, διανύοντας 4.000 χιλιόμετρα



Θαλάσσιοι βιολόγοι από τη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσαν ότι ο πληθυσμός λευκών καρχαριών της νησιωτικής χώρας «μεταναστεύει» ομαδικά, διανύει αποστάσεις 4.000 χιλιομέτρων και… ξεχειμωνιάζει στις τροπικές θάλασσες, όπου τα νερά είναι θερμότερα. Το παρεξηγημένο γιγάντιο ψάρι, που φτάνει το μήκος 6 μέτρων και βάρος 2 τόνων, «θύμα» ταινιών του Χόλιγουντ όπως «Τα σαγόνια του καρχαρία», διαθέτει εξελιγμένο σύστημα «πλοήγησης», το οποίο του επιτρέπει να επιστρέφει ακριβώς στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του.

Ο Κλίντον Ντάφη, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, τοποθέτησε ειδικές συσκευές εντοπισμού σε 27 καρχαρίες και διαπίστωσε ότι  κάποιοι από αυτούς επέλεγαν τα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ άλλοι προτιμούσαν το μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας, τη Νέα Καληδονία ή τα νησιά Τόνγκα. Το εντυπωσιακότερο εύρημα της μελέτης είναι το ότι «οι καρχαρίες με κάποιον ανεξήγητο ακόμα τρόπο, μπορούν και επιστρέφουν στο «σπίτι» τους», σημείωσε ο ειδικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν πλέον να κατανοήσουν πως οι «μεγάλοι λευκοί» βρίσκουν το δρόμο τους στην απεραντοσύνη των ωκεανών, με πιθανή εξήγηση ότι προσανατολίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι καρχαρίες κολυμπούσαν κοντά στην επιφάνεια και μέχρι βάθους 1200 μέτρων και όταν ξεκινούσαν τις… διακοπές τους, κάποιοι κατευθύνονταν προς την Αυστραλία, ενώ οι περισσότεροι προτιμούσαν τα γαλάζια, εξωτικά νερά των τροπικών παραδείσων του Ειρηνικού Ωκεανού.

ΠΗΓΗ: National Institute of Water and Atmospheric Research


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.