Translate

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η λογική της κλειδαρότρυπας

Ξεχωρίζει το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στο κλείσιμο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας της Βρετανίας, υπό το βάρος των αποκαλύψεων των άθλιων μεθόδων που χρησιμοποιούσε. 

Χρήσιμα τα συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα αυτή, αλλά και εκείνοι που τους υπηρετούν: Κανείς στο απυρόβλητο, όχι μόνο εκείνοι που χρησιμοποίησαν τις υποκλοπές, αλλά και όσοι έκαναν τα στραβά μάτια, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, επιτρέποντας στην εφημερίδα να έχει πρόσβαση σε οικογενειακές τραγωδίες και προσωπικά δεδομένα που επηρέασαν αρνητικά τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Οι δικαστικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και στο εδώλιο θα βρεθούν πολλοί υπεράνω υποψίας, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, πολιτικοί και άλλοι.

Στον αντίποδα βέβαια, η εφημερίδα πόνταρε στη λογική της «κλειδαρότρυπας» που εγγυόταν υψηλές κυκλοφορίες και την πρωτοκαθεδρία στα κυριακάτικα φύλλα, εκτοπίζοντας τις επονομαζόμενες «σοβαρές».  Η άλλη πλευρά του νομίσματος έχει και αυτή τη σημασία της: Ο κάθε έμπορος πουλάει αυτό που θεωρεί πως θέλει η αγορά. 

Η συνταγή του κιτρινισμού με αποκλειστικές και πιπεράτες ειδήσεις έχει παντού οπαδούς και μάλιστα πολλούς, δεν είναι μόνο φαινόμενο της Βρετανίας, αλλά αγγίζει όλες τις κοινωνίες.

Στα καθ’ ημάς, βλέπουμε τα σκάνδαλα να θάβονται, με τον ίδιο τρόπο που οι γάτες καλύπτουν τις ακαθαρσίες τους. Ρίχνονται βορά στη λαϊκή αγανάκτηση «καμένα» ονόματα, παίρνουν «φωτιά» τα τηλεπαράθυρα και τελικά, μετά από λίγο καιρό, παραγράφονται ή βρίσκονται όλα καλώς καμωμένα. 

Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η κοινωνία μας ξεχειλίζει από αγανάκτηση και οργή, θεωρώντας ότι ο εμπαιγμός δεν έχει όρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.