Translate

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Άλλο κοιτάει η γυναίκα και άλλο βλέπει ο άνδρας…


Το «μυστικό» της επιτυχημένης διαφήμισης είναι μια όμορφη γυναίκα ισχυρίζονται πολλοί επαγγελματίες του χώρου και πλέον μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι.  Έρευνα κατέδειξε τι ακριβώς βλέπουν, αλλά και που εστιάζουν την προσοχή τους τα δύο φύλα, κοιτάζοντας την ίδια φωτογραφία, επιφυλάσσοντας όμως και μερικές… εκπλήξεις, καθώς οι γυναίκες και όχι οι άνδρες -όπως θα περίμενε κανείς- κοιτούν πρώτα και για περισσότερο χρόνο το στήθος του μοντέλου, πριν προχωρήσουν στο… σκανάρισμα της υπόλοιπης φωτογραφίας.

Οι ερευνητές έδειξαν μια φωτογραφία, σε άνδρες και γυναίκες, ενός μοντέλου σε παραλία που διαφήμιζε ένα μαγιό, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τι προσέλκυε την προσοχή τους περισσότερο. Το συντριπτικό ποσοστό των ανδρών εστίαζε στα… προσόντα των γυναικών, με έμφαση στο πρόσωπο, ενώ αντίθετα οι γυναίκες κοιτούσαν την τιμή και το σχέδιο του μαγιό, πληροφορίες μάλλον… άχρηστες για τους περισσότερους άνδρες. Η έρευνα πάντως είχε και κάποιες εκπλήξεις, αφού οι γυναίκες κοιτούσαν πρώτα και για περισσότερη ώρα το στήθος και μετά το πρόσωπο του μοντέλου, ενώ αντίθετα οι άνδρες πρώτα το πρόσωπο και μετά τα… ελέη των καλλίπυγων κοριτσιών.

Ψυχολόγοι που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τα ευρήματα της έρευνας σημείωσαν ότι η τέχνη της διαφήμισης «ποντάρει» στη σεξουαλικότητα, γι αυτό το λόγο άλλωστε… αιθέριες υπάρξεις χρησιμοποιούνται τόσο σε διαφημίσεις ρούχων και αξεσουάρ, αλλά και ηλεκτρικών συσκευών και αυτοκινήτων. «Το υποσυνείδητο του άνδρα κατευθύνει κατά κάποιον τρόπο και το βλέμμα του», εξήγησε ο Γκόρντον Χάουαρντ που ηγήθηκε της πρωτότυπης έρευνας και συμπλήρωσε: «Και οι γυναίκες όμως, οι οποίες αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι της καταναλωτικής κοινωνίας, δεν πάνε πίσω. Αντιθέτως, ερμηνεύουν και εκείνες με τη δική τους ματιά τη διαφήμιση και βλέπουν αυτό που θέλουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.