Translate

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τι θυμάμαι από τη βδομάδα που πέρασε...



Συγκλόνισε όλο τον κόσμο η δολοφονική μανία του Νορβηγού Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε μεθοδικά και εν ψυχρώ δεκάδες συμπατριώτες του, για το… καλό τους. Πόσοι επίδοξοι Μπρέιβικ υπάρχουν άραγε σε όλες τις κοινωνίες, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης;

Στο πάνθεον των αδικοχαμένων μουσικών πέρασε και η Έιμι Ουαινχάουζ, σε ηλικία 27 χρόνων. Αιτίες οι χρόνιες καταχρήσεις και η εύθραυστη προσωπικότητά της, βορά στα αδηφάγα ΜΜΕ και τον κύκλο των κηφήνων που απομυζούσαν το ταλέντο της. Η φωνή της θα μας θυμίζει πάντα το ταλέντο που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Οι ταξιτζήδες απεργούν, κλείνουν λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους και η κυβέρνηση έχει χωριστεί σε γκρουπούσκουλα κομματαρχών που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Μεγάλο το πλήγμα στον τουρισμό και για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δε μπορεί κανείς να περιμένει σοβαρή διοίκηση και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας από κυβερνώντες που δε μπορούν να ξεχωρίσουν… δυο γαϊδουριών άχυρο.

Μετρηθήκαμε και βγήκαμε… λιγότεροι. Τα στοιχεία της φετινής απογραφής δείχνουν… έλλειμμα 146.407 ανθρώπων σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2001. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό οφείλεται στην υπογεννητικότητα, την αναγκαστική μετανάστευση ή απλά οφείλεται στο ότι αρκετοί επέλεξαν να μην… ανοίξουν την πόρτα στους απογραφείς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε κυνικά ότι ένα κράτος-μέλος που λαμβάνει βοήθεια χρειάζεται να δώσει ένα μέρος της κυριαρχίας του στην Ε.Ε. Κόπηκαν απότομα τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των φερεφώνων της και το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» δικαιωματικά παίρνει θέση πλέον στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ο αποτυχημένος και καθαιρεθείς υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, βαδίζει προς νέους… θριάμβους ως υπουργός Περιβάλλοντος αυτή τη φορά, «τακτοποιώντας» τα αυθαίρετα -όχι όμως και της μητέρας του, καθώς χτίστηκε σε δασική περιοχή, αν και δεν είναι… αναψυκτήριο. Ωραίο το διαχρονικό μήνυμα του κράτους: Κλέψε, παρανόμησε και κάποιος θα βρεθεί να σε νομιμοποιήσει, με το αζημίωτο βέβαια.

Έφυγε ο Μιχάλης Κακογιάννης, άξιος πρεσβευτής της πνευματικής Ελλάδας, σε χρόνια χαλεπά και δύσκολα. Γεννημένος στην Κύπρο, έγινε παγκόσμιος και χάρισε με το έργο του απλόχερα συγκίνηση και περηφάνια σε όλους μας. Η ψυχή της Ελλάδας βρίσκεται στους ταπεινούς ήρωες που δημιούργησε, στα μηνύματα που περνάει με τη φιλμογραφία του, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.