Translate

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Apple: Τέλος εποχής για τον Στιβ Τζομπς



Ο Στιβ Τζομπς υπέβαλλε μέσω επιστολής την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apple, ρίχνοντας έτσι την αυλαία στην Οδύσσειά του αλλά και σε μια ξέφρενη πορεία που ξεκίνησε από ένα… γκαράζ και έφερε τα προϊόντα της σε κάθε γωνιά του κόσμου, με εκατομμύρια φανατικούς πελάτες των προϊόντων της, από το Mac της δεκαετίας του ‘80, μέχρι τα σημερινά iPhone και iPad.

Αν και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 56χρονος αμερικανός είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, ο εργασιομανής Τζομπς συνέχισε να κρατάει σφιχτά τα ηνία του «Μήλου», διατηρώντας το στην κορυφή των εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο ο Τζομπς ανέφερε ότι «πάντα έλεγα πως αν ερχόταν η μέρα που δε θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα έφτασε». Αν και διατηρεί την τιμητική θέση του προέδρου της Apple, ο Τζομπς πρότεινε ως αντικαταστάτη του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τον 50χρονο Τιμ Κουκ, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 1988.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά ως έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το 2003 είχε διαγνωστεί η ύπαρξη κακοήθους όγκου στο πάγκρεας και το 2009 υποβλήθηκε εκ νέου σε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος, μια από τις πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, από την οποία βγήκε νικητής, αν και εμφανώς καταπονημένος.

Η είδηση της αποχώρησης του τετραπέρατου επιχειρηματία αρχικά κλόνισε τη μετοχή της Apple, αναλυτές όμως εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα η εταιρεία θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες παγκοσμίως. Η δύναμη του ονόματός της, τα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, αλλά και τα εκατομμύρια των «πιστών» που σπεύδουν να αγοράσουν κάθε νέο γκάτζετ με σήμα κατατεθέν το «Μήλο», την καθιστούν το ακλόνητο «φαβορί» για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της και όχι μόνο. 

Μόνος της «εχθρός» στα χρηματιστηριακά ταμπλό είναι η Exxon, ο πετρελαϊκός κολοσσός, καθώς άλλες εταιρείες που παλιότερα αναταγωνίζονταν την Apple, όπως η Microsoft και η ΙΒΜ έχουν μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα της κερδοφορίας.

Ο νέος… Τζομπς
Ο Τιμ Κουκ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Τζομπς επί σειρά ετών, έχει ήδη εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις. Πριν την Apple, εργάστηκε σε εταιρείες όπως η IBM και η Compaq και το 1988 ανέλαβε υπεύθυνος διεθνών υπηρεσιών της εταιρείας. Το 2004 αντικατέστησε τον μέντορά του όταν εκείνος εγχειρίστηκε και το 2009 ανέλαβε, άτυπα μεν ουσιαστικά δε, τις τύχες της Apple, όταν ο Τζομπς  πήρε αναρρωτική άδεια. Θεωρείται ιδανικός για τη θέση, καθώς λόγω της δικής του επιμονής η Apple έκλεισε τα εργοστάσια παραγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανέθεσε την κατασκευή τους σε ανεξάρτητους κατασκευαστές, περικόπτοντας έτσι το κόστος και δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη του «Μήλου».

Οι σκιές πίσω από τη λάμψη
Πίσω από τη λάμψη της τεχνολογικής καινοτομίας που έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να περιμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση της κυκλοφορίας ενός νέου προϊόντος και τα αλλεπάλληλα limit up της μετοχής που σκορπίζουν ενθουσιασμό στους επενδυτές, η Apple έχει κάποιους… σκελετούς στο ντουλάπι της, για τους οποίους δε μπορεί να είναι και ιδιαίτερα περήφανη. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η υπόθεση της Foxconn, της κινεζικής βιομηχανίας που απασχολεί περίπου 250.000 εργαζόμενους και κατασκευάζει για λογαριασμό της Apple τα τηλέφωνα iPhone, τις ταμπλέτες iPad, τους υπολογιστές Mac και τα σύγχρονα… ουόκμαν iPod.

Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της εταιρείας έθεσαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τέλος στη ζωή τους, μην αντέχοντας τις συνθήκες, τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και την ψυχολογική πίεση που δέχονταν από τους ανωτέρους τους για αύξηση της παραγωγικότητας.

Η εταιρεία έλαβε μια σειρά μέτρων και έσπευσε να προσλάβει ψυχολόγους για να αντιμετωπίσει το κύμα αυτοκτονιών. Τοποθέτησε… δίχτυα ώστε να… συλλαμβάνει όσους πηδούν από τα παράθυρα και ανάγκασε τους υπαλλήλους να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν. Οι κινήσεις αυτές όμως δεν απέτρεψαν τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Apple για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους συνεργάτες της.

Τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση Foxconn, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, ήταν να αντικατασταθούν εργάτες σε επαναλαμβανόμενες εργασίες από… ρομπότ. Ήδη, 10 χιλιάδες ρομπότ έχουν πάρει θέση στα εργοστάσια, μέχρι το τέλος του 2012 θα ανέλθουν στα 300 χιλιάδες και στόχος είναι να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο. 

Ως γνωστόν, τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.