Translate

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Χειμωνιάζει...


Την ώρα που και οι τελευταίοι καλοκαιρινοί… δραπέτες επιστρέφουν στους πάγκους τους, η οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δίνη της πλήρους κατάρρευσης και ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς και ασήκωτος. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί που πάσχουν, δεν είναι μόνο οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές επιλογές, αλλά πολύ περισσότερο η πλήρης απουσία έστω και υποτυπώδους σχεδιασμού που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Η αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Σύμφωνα με τις μετριοπαθείς προβλέψεις 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, ενώ τα λουκέτα θα πέσουν βροχή το προσεχές διάστημα. 

Οι νέες στρατιές ανέργων, χωρίς προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έρχονται να προστεθούν σε όσους ήδη έχουν γνωρίσει την πίκρα της απόλυσης. Ακόμα και εκείνοι όμως έχουν ακόμα δουλειά, φορτώνονται τα βάρη της ύφεσης, είτε με μείωση μισθών, είτε της απασχόλησης, με την ανασφάλεια να αποτελεί καθημερινό εφιάλτη.

Ποιος όμως ασχολείται με τους ανθρώπους, όταν η κυβέρνηση παλινωδεί, δε φαίνεται ικανή να διαμορφώσει μια σαφή στρατηγική τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και εγκλωβίζεται σε λεκτικές ακροβασίες που μόνο οργή προκαλούν. Η εικόνα της αντικατοπτρίζει την πλήρη έλλειψη συντονισμού και το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τους υπουργούς είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιορίσουν τη ζημιά στη δημόσια εικόνα τους.

Όσο η πολιτική απομακρύνεται από την πραγματικότητα και οι πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν απομονωμένοι από την κοινωνία, τόσο θα αυξάνονται τα φαινόμενα απαξίωσης. Και η απαξίωση θα φέρει και άλλα δεινά, γιατί η άγνοια της Ιστορίας είναι το καλύτερο λίπασμα για την εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών.

Σε εποχές κρίσης χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και ευελιξία, χαρακτηριστικά που δυστυχώς απουσιάζουν τελείως από το πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης και κυρίως από τις πράξεις της. 

Και αυτό το πληρώνουμε ήδη όλοι μας ακριβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.