Translate

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το Αιγαίο πάει στην... Ερυθρά Θάλασσα



  Πρεσβευτής της Ελλάδας  είναι το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟΝ», η ναυαρχίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ετοιμάζεται να σαλπάρει σε λίγες μέρες για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά ερευνών, με μεγάλη επιστημονική σημασία.

Η αποστολή, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας
 Δρος Βαγγέλη Παπαθανασίου η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερις μήνες, έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες, να μελετήσει άγνωστους θαλάσσιους οργανισμούς, να καταγράψει αλμυρές λίμνες που «κρύβονται» σε βάθος δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, να διαπιστώσει αν υπάρχουν κοράλλια σε μεγάλα βάθη και να εξερευνήσει τα αποτελέσματα των γεωλογικών συνθηκών που απομακρύνουν την Αφρικανική
από την Αραβική τεκτονική πλάκα.

Η αποστολή του «ΑΙΓΑΙΟΝ» είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα και πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση. «Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περιστασιακές και αποσπασματικές έρευνες στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική αποστολή, με τη συμμετοχή μάλιστα της Ελλάδας μέσω του ΕΛΚΕΘΕ, θα είναι τόσο πλήρης και τα ευρήματα θα είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση των συνθηκών στην περιοχή» σημείωσε ο Δρ. Παπαθανασίου, μιλώντας στον «ΕΤ».

Ο απόπλους έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου και η αποστολή του «ΑΙΓΑΙΟΝ» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.


ΕΛΚΕΘΕ
Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, την ακτή και το βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα.


Για την επίτευξη των σκοπών του, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σχεδιάζει και εκτελεί ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα και εκπονεί μελέτες με ανάλογο αντικείμενο.
Προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hcmr.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.