Translate

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ποντικοί... made in China


Ο… Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήδη εξελίσσεται μεταξύ των ηλεκτρονικών  υπερδυνάμεων. Ενορχηστρωμένες κυβερνοεπιθέσεις, με υποκλοπές ευαίσθητων δεδομένων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία «ασιατική υπερδύναμη» σύμφωνα με την Μακάφη, μια μεγάλη εταιρεία λογισμικού ασφάλειας του Διαδικτύου. Όλες οι ενδείξεις -σύμφωνα με τους ειδικούς- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την παγκόσμιας κλίμακας παράνομη πρόσβαση σε δίκτυα υπολογιστών κρύβεται το καθεστώς της Κίνας, το οποίο χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική κατασκοπεία ως ένα ακόμα «όπλο» για την επικράτηση στην κούρσα της παγκόσμιας οικονομίας.

Περισσότεροι από 70 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι βάσεις δεδομένων κυβερνήσεων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και ο Καναδάς και δεκάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία και οι τεχνολογίες αιχμής, βρέθηκαν εκτεθειμένες σε «αδιάκριτα μάτια».

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εισβολή στο δίκτυο του ΟΗΕ το 2008, στο οποίο οι άγνωστοι ηλεκτρονικοί… ποντικοί παρέμειναν για τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκτώντας πρόσβαση σε χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων.

Ο επικεφαλής του τομέα έρευνας των διαδικτυακών απειλών της εταιρείας Ντιμίτρι Αλπέροβιτς σημείωσε στην αναφορά του ότι  «οι επιθέσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς δεν είναι μόνο η έκταση του φαινομένου που μας προβληματίζει, αλλά πολύ περισσότερο το θράσος των δραστών, οι οποίοι φαίνεται ότι ενεργούν βάσει σχεδίου». Το ερώτημα είναι το πώς αξιοποιούνται τα υποκλαπέντα στοιχεία, σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Ακόμα και αν μόνο ένα μέρος των πληροφοριών αυτών αξιοποιείται για να αποκτήσει κάποια χώρα το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, οι απώλειες ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων είναι η χρήση ενός λογισμικού που επιτρέπει την είσοδο στις βάσεις δεδομένων εξ αποστάσεως, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στους ενορχηστρωτές των υποκλοπών να ελέγχουν τους υπολογιστές των στόχων τους, ακόμα και αν απέχουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από αυτούς.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα είναι πιθανότατα «ένοχη», καθώς πολλοί από τους στόχους είχαν ιδιαίτερη σημασία για το καθεστώς της χώρας, όπως για παράδειγμα η «επιδρομή» στις βάσεις δεδομένων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Με πληροφορίες από: McAfee, Reuters






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.