Translate

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα από… πολύ ψηλά



Ανέφελη και ονειρική, μακριά από τα ανθρώπινα πάθη και τις συνέπειες της… κρίσης, φαίνεται η Ελλάδα από ύψος 400 περίπου χιλιομέτρων, στην τροχιά δηλαδή που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Ο αμερικανός αστροναύτης Ρον Γκάραν έχει σχεδόν μόνιμα στραμμένο το φακό της φωτογραφικής του μηχανής προς τον πλανήτη μας, το «σπίτι μας», όπως γράφει ο ίδιος στο twitter. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο Γκάραν εκμηδενίζει τις αποστάσεις και στέλνει τις φωτογραφίες του από το Διάστημα στους… γήινους.

Ο… αστροφωτογράφος αφιέρωσε αρκετά «κλικ» της μηχανής του στη χώρα μας, καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός «τρέχει» με ταχύτητα 27.700 χιλιομέτρων την ώρα και κάνει το γύρο του πλανήτη μας σχεδόν 16 φορές το 24ωρο.

Από την Αριζόνα στον… Άρη
Στην έρημο εκπαιδεύονται για αποστολή σε αστεροειδή, οι αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Μια ομάδα 150 μηχανικών, επιστημόνων και αστροναυτών μεταφέρθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην έρημο της πολιτείας της Αριζόνα για να δοκιμάσουν εξοπλισμό και τεχνικές, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διαστημικές εξερευνήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που ονομάζεται RATS, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τη NASA. Φέτος, το προσωπικό της Διαστημικής Υπηρεσίας θα εξετάσει τέσσερα διαφορετικά σενάρια αποβίβασης αστροναυτών σε κάποιο αστεροειδή. Η επιλογή των ασκήσεων αποδεικνύει και τη στροφή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας από την εξερεύνηση της Σελήνης στην…επίσκεψη σε κάποιο αστεροειδή, η οποία ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι το 2020. 

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, μεγάλο μέρος της άσκησης είναι και η προσομοίωση της καθυστέρησης επικοινωνίας μεταξύ των αστροναυτών και των ελεγκτών, που βρίσκονται σε κάποιο Διαστημικό Κέντρο στη Γη, λόγω των… εκατομμυρίων χιλιομέτρων που απαιτούνται για να ταξιδέψει ο ήχος από τις εσχατιές του Σύμπαντος μέχρι το Γαλάζιο Πλανήτη. «Μπορεί τα 50 δευτερόλεπτα να μην ακούγονται πολλά, την ώρα που πρέπει να γίνει μια συζήτηση, όμως, μοιάζουν…αιώνας» εξηγεί ο διευθυντής αποστολών της NASA Τζεφ Στόουν, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για την εκάστοτε επιχείρηση. Στη φετινή προσομοίωση, συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και το Τεχνολογικό Κέντρο της Νορβηγίας.

Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον…Άρη!
Παρά τις προσπάθειες της NASA να «πατήσει» σε έναν αστεροειδή, το…όνειρο για τη δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη δεν έχει σβήσει ακόμα. Αυτός είναι και ο λόγος που  επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να λύσουν το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας σε αυτόν τον αφιλόξενο πλανήτη. Το τελευταίο σενάριο, που παρουσιάστηκε στο 242ο Αμερικανικό Εθνικό Συνέδριο Χημικών, θέλει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις τους, όμως, δεν θα θυμίσουν σε τίποτα τα μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια με τους εκατοντάδες εργάτες. Αντίθετα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι μονάδες αυτές θα είναι… μίνι και δεν θα ξεπερνάνε σε μέγεθος μια μικρή βαλίτσα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία παρουσιάστηκε από ερευνητές του Τμήματος Ενέργειας του Εθνικού Εργαστηρίου της πολιτείας του Άινταχο. «Ο αντιδραστήρας θα έχει πλάτος 30,1 εκ. και ύψος 61 εκ. όσο περίπου ένας χαρτοφύλακας. Δεν θα υπάρχουν πύργοι ψύξης. Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης θα είναι πολύ μικρότεροι αλλά εξαιρετικά ασφαλείς και αξιόπιστοι» αναφέρει ο καθηγητής Τζέιμς Ουέρνερ, που μαζί με την επιστημονική του ομάδα σχεδιάζει το πυρηνικό εργοστάσιο του…μέλλοντος. Σε περίπτωση οι πρώτες δοκιμές έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η ομάδα από το Άινταχο θα δημιουργήσει την πρώτη μονάδα μέσα στον 2012.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.