Translate

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Καταδύσεις στην άβυσσο με μια… ανάσα




















Η σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα είναι προαιώνια. Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για επιδέξιους δύτες που με μόνα τους «όπλα» μια ανάσα και μπόλικο θάρρος, έπεφταν στην αγκαλιά της. Ο Θουκυδίδης έγραψε για τον τρόπο με τον οποίο Αθηναίοι δύτες βουτούσαν και υπονόμευαν τα υποβρύχια οχυρωματικά έργα στο λιμάνι των Συρακουσών, κατά τη διάρκεια της Σικελικής Εκστρατείας, ενώ ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με τις επιπτώσεις της κατάδυσης στον άνθρωπο.

Σήμερα η ελεύθερη κατάδυση, χωρίς δηλαδή τη χρήση αυτόνομης συσκευής αναπνοής, είναι ένα άθλημα που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους… πιστούς σε όλο τον κόσμο. Παγκόσμια ρεκόρ καταρρίπτονται και νέα όρια ανακαλύπτονται, για να ξεπεραστούν και αυτά με τη σειρά τους.

Η χώρα μας αποτελεί έναν… υγρό παράδεισο για τους επίδοξους πρωταθλητές, αλλά και όσους θέλουν απλά να γευθούν τη μαγεία της θάλασσας, καθώς διαθέτει άριστες κλιματολογικές συνθήκες, καθαρά, ζεστά νερά και μεγάλα βάθη, που επιτρέπουν το κυνήγι της… αβύσσου.

«Έπρεπε να ταξιδέψω πρώτα στη άλλη άκρη του κόσμου, για να εκτιμήσω την τελειότητα της Ελλάδας», λέει στον «ΕΤ» ο Αλέξανδρος Σαρασίτης, προπονητής και ιδιοκτήτης εταιρείας που κατασκευάζει πρωτότυπο εξοπλισμό ελεύθερης κατάδυσης και συνεχίζει: «Είμαι πεπεισμένος ότι όταν επιτέλους οργανώσουμε την επαγγελματική αλιεία στη χώρα μας, και κάποιες άλλες λεπτομέρειες,  θα αναγνωριστούμε παγκοσμίως ως ο κορυφαίος προορισμός καταδύσεων. Ξέρες στα Αντικύθηρα, στη Μάνη, στις Στροφάδες, στο πέλαγος του Ρέθυμνου, η βόρεια Κάρπαθος, η Λίνδος στη Ρόδο, η Ικαρία, ανάλογα την εποχή και την ημέρα, μπορεί να βουτήξεις σε μέρος μοναδικής ομορφιάς».

ΒΟΧ
Παγκόσμιο ρεκόρ στις Σπέτσες
Ο Αυστριακός παγκόσμιος πρωταθλητής Χέρμπερτ Νιτς κατέχει ακόμα την κορυφαία επίδοση που πέτυχε το 2007 στις Σπέτσες, όταν έφτασε σε βάθος 214 μέτρων με μια αναπνοή, πριν αναδυθεί στην επιφάνεια. Ο Αλέξανδρος Σαρασίτης, προπονητής του Νιτς στην κατάδυση-ρεκόρ, οργάνωσε το παράτολμο εγχείρημα και περιγράφει στον «ΕΤ» τις εμπειρίες του: «Τα σημερινά ρεκόρ απέχουν πολύ από τα πραγματικά ανθρώπινα όρια. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν 8 άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καταδυθεί με μια αναπνοή κάτω από τα 100 μέτρα βάθος, σε λίγα χρόνια όμως, αυτό θα είναι συνηθισμένο. Γνωρίζω νέους αθλητές που κατεβαίνουν βαθιά, λίγες βδομάδες αφότου πρωτοδοκιμάσουν την ελεύθερη. Η αποκωδικοποίηση της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού έχει βοηθήσει στην εξέλιξη απλών τεχνικών για μεγάλες επιδόσεις».

ΒΟΧ
Πρωταθλήματα ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα
Το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Ηραίο Λουτρακίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκτός των Ελλήνων, αθλητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία. «Τα επίπεδα ασφαλείας είναι πολύ υψηλά και μπορούν να έρθουν να μυηθούν στα μυστικά της ελεύθερης κατάδυσης ακόμα και όσοι δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί», σημειώνει ο κ. Λιανός, πρόεδρος της AIDA Hellas, Master Instructor της AIDA International και διεθνής κριτής αγώνων.
Στις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο, υπό την αιγίδα της AIDA Hellas και του διεθνούς οργανισμού, με συμμετοχές γνωστών δυτών.

ΒΟΧ
Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με την ελεύθερη
Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα άθλημα για πολλούς, αλλά όχι για… όλους. Εκτός από καλή φυσική κατάσταση, ο κ. Σαρασίτης σημειώνει ότι χρειάζεται επίσης άρτια εκπαίδευση, αλλά και πνευματική ωριμότητα: «Δεν θα συμβούλευα την ελεύθερη κατάδυση σε άνθρωπο εκρηκτικού χαρακτήρα ή με υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αποβούν μοιραία. Επιπλέον σωματικό βάρος και μεγαλύτερη ηλικία, από την άλλη, μπορούν να αποδειχθούν και πλεονέκτημα. Η Ελλάδα διαθέτει σχολές πολύ ψηλού επιπέδου και θα πρότεινα να υπάρχει πάντα  διεθνής πιστοποίηση σχολής από αναγνωρισμένο οργανισμό, όπως η AIDA».

Πόσο επικίνδυνη είναι;
Με νωπή ακόμα την απώλεια του πρωταθλητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε προπόνηση στη Σαντορίνη στις αρχές Ιουνίου, το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ασφαλής η ελεύθερη κατάδυση. «Δεν έχω δει ποτέ σοβαρό ατύχημα σε σωστά οργανωμένη εξόρμηση, προπόνηση η αγώνα, ακόμα και αν φτάσαμε στην άβυσσο», λέει ο κ. Σαρασίτης και συμπληρώνει: «Από την άλλη, έχουν χαθεί ζωές σε απλές βουτιές. Μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να το κάνει από ακίνδυνο, στο πιο επικίνδυνο άθλημα. Μια βουτιά μπορεί για διάφορους λόγους να "αγχώσει" τον εγκέφαλο, και αυτός με την σειρά του να "σβήσει" για λίγο προκειμένου να κάνει οικονομία στο οξυγόνο. Όμως μέσα στη θάλασσα, χωρίς ζευγάρι, αυτό μπορεί να καταλήξει σε πνιγμό». Ο κ. Λιανός τονίζει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ολοκληρωμένη εκπαίδευση: «Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές γνωρίζουν πώς να εκπαιδεύσουν τους δύτες, χωρίς να κινδυνέψουν και έτσι να απολαμβάνουν το χόμπι τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελεύθερη κατάδυση είναι ομαδικό άθλημα και δεν πρέπει ποτέ να ριψοκινδυνεύουμε μοναχικές βουτιές. Ως άθλημα, απαιτεί προπόνηση, ως χόμπι όμως απευθύνεται σε όλους, αρκεί να είναι υγιείς και να έχουν λάβει μια σχετική εκπαίδευση».
                                                                                                

Οι κατηγορίες ελεύθερης κατάδυσης
Από το 1988 όταν προβλήθηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», για την οποία μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Αμοργό, χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το άθλημα. Έτσι, το 1992 ιδρύθηκε η AIDA, η παγκόσμια ομοσπονδία καταδύσεων με άπνοια και καθορίζει τους κανονισμούς, διοργανώνοντας πρωταθλήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο κ. Λιανός, παρουσιάζει τις κατηγορίες και τους Έλληνες πρωταθλητές σε αυτές: «Υπάρχουν 6 αγωνιστικές κατηγορίες, 3 στην ανοικτή θάλασσα και 3 σε πισίνα. Επίσης, υπάρχουν δύο ξεχωριστές κατηγορίες για επίτευξη ρεκόρ»

Οι Έλληνες πρωταθλητές ανά κατηγορία
Στατική άπνοια
Άντρες:
7:34, Γιώργος Παναγιωτάκης
5th Individual AIDA Indoor Freediving World Championship, Aarhus, Δανία 2009
Γυναίκες: 
5:35, Σκοτίδα Φοίβη
AIDA Individual Pool World Championships, Σλοβενία,  Ιούλιος 2007

Δυναμική άπνοια
Άντρες:
203m, Γιάνκος Μανώλης
AIDA World Championship, Sharm el Sheikh, Αίγυπτος, 2008
Γυναίκες: 
123m, Σαμπάνη Βασιλική
AIDA Hellas National Championship, 2004

Δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα
Άντρες:
162m, Ιωαννίδης Άρης
5th Individual AIDA Indoor Freediving World Championship, Aarhus, Δανία 2009
Γυναίκες: 
78m, Φραγκούλη Νατάσσα
AIDA Hellas Winter Apnea Games, 200

Σταθερά Βάρη
Άντρες:
100m, Γιάνκος Μανώλης
AIDA World Championship, Sharm el Sheikh, Αίγυπτος, 2008
Γυναίκες: 
53m, Μπαλάνου Παναγιώτα
AIDA Hellas Summer Apnea Games, 2008

Σταθερά Βάρη χωρίς πέδιλα
Άντρες:
60m, Γιάνκος Μανώλης
Hellenic Freediving Championship, Λουτράκι, 2009
Γυναίκες: 
38m, Φραγκούλη Νατάσσα
5th Spearfishing Champions League, 28 Σεπτ. 2006

Free Immersion
Άντρες:
86m, Γιάνκος Μανώλης
Hellenic Freediving Championship, Λουτράκι, 2009
Γυναίκες: 
48m, Μπαλάνου Παναγιώτα
1st thermocline free dahab invitational by will winram 2007

Εναλλασσόμενα βάρη

Άντρες:
101m, Καστρινάκης Σταύρος
Αθήνα, 2007

No Limits
Άντρες:
125m, Καστρινάκης Σταύρος
Mediterranean Freediving Meeting, 2008

ΠΗΓΗ: www.aidahellas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.