Translate

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Στον "αέρα" ο τρισδιάστατος τοπογραφικός χάρτης της NASA


Μετά την επίσημη παρουσίασή του τον Ιούνιο του 2009, η νέα έκδοση του πληρέστερου τρισδιάστατου παγκόσμιου ψηφιακού χάρτη «ανέβηκε» χθες στο Διαδίκτυο από τη NASA. Πρόκειται για έναν λεπτομερή τοπογραφικό χάρτη που παρουσιάζει το 99% της ξηράς του πλανήτη, με την προσθήκη 260 χιλιάδων νέων εικόνων, οι οποίες είναι υψηλής ανάλυσης, εξαιρετικής ακρίβειας και με το συνδυασμό δισδιάστατων αποτυπώσεων από ελάχιστη διαφορετική οπτική γωνία επιτυγχάνεται η αίσθηση του ανάγλυφου του χάρτη. Σε σύγκριση με τους αντίστοιχους χάρτες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, όπως το Google Earth, ο παγκόσμιος ψηφιακός υψομετρικός χάρτης απεικονίζει τις ηπείρους του πλανήτη μας με περισσότερη πιστότητα και απευθύνεται σε εκείνους που χρειάζονται ακριβή στοιχεία για το ανάγλυφο του πλανήτη.

«Η νέα έκδοση του χάρτη παρέχει τη δυνατότητα σε όλους, χωρίς κόστος, να αξιοποιήσουν τα δεδομένα σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών», σημείωσε ο Μάικ Άμπραμς, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της ΝΑSΑ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Από το σχεδιασμό νέων δρόμων, την ακριβή οριοθέτηση περιοχών φυσικού κάλλους, την προστασία των φυσικών πόρων, μέχρι και την παρακολούθηση φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, η τήξη των πάγων και άλλα φαινόμενα που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, ο νέος τοπογραφικός χάρτης είναι ένα ακόμα εργαλείο για την καθημερινότητά μας που προέρχεται από τη διαστημική έρευνα».

Ο χάρτης είναι το «παιδί» της συνεργασίας των αεροδιαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς στο δορυφόρο TERRA, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1999, ενσωματώθηκε το ASTER, ένα ιαπωνικό «μάτι» υψηλής ευκρίνειας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει εικόνες σε διάφορα μήκη κύματος, από το ορατό στο ανθρώπινο μάτι φάσμα, μέχρι υπέρυθρες απεικονίσεις που καταγράφουν την υψομετρική διαφορά ανά 30 μέτρα.

Μπορείτε να δείτε το χάρτη εδώ https://lpdaac.usgs.gov/ και εδώ http://www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.