Translate

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Όταν το κινητό σου σε παρακολουθεί


Σε δύο εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ δοκιμάζεται μαι νέα τεχνολογία, η οποία σύντομα θα αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το "μονοπάτι", όπως ονομάζεται, ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τις κινήσεις των υποψήφιων πελατών μέσα στα  πολυκαταστήματα, με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Το ΙΜΕΙ των κινητών "συλλαμβάνεται" από το σύστημα και έτσι ανά πάσα στιγμή κάθε κίνηση καταγράφεται, έτσι ώστε να διαπιστώνεται σε ποιο κατάστημα μπήκε ο κάθε άνθρωπος, σε ποια κάθισε στη βιτρίνα και σε ποια δεν έδωσε σημασία.
Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι δεν καταγράφονται προσωπικά δεδομένα και παράλληλα ο καθένας έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει το κινητό του, όσο βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο, έτσι ώστε να μη "συλλαμβάνεται" από το σύστημα.
Η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας, αν και οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι η ύπαρξη καμερών ασφαλείας και άλλων μέσων, έχουν ήδη διαμορφώσει ένα περιβάλλον παρακολούθησης και το "μονοπάτι" απλά καταγράφει την καταναλωτική συμπεριφορά όσων επισκέπτονται εμπορικά κέντρα
Τι κερδίζουν τότε οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το "μονοπάτι"; Καταρχήν αποκτούν πλήρη εικόνα των κινήσεων των υποψήφιων αγοραστών, διαπιστώνουν σε ποια μαγαζιά μπαίνουν και τι προϊόντα αγοράζουν. Παράλληλα, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές προώθησης προϊόντων και την απήχησή τους στους πελάτες.
Σύντομα θα φανεί αν το "μονοπάτι" θα περάσει τον Ατλαντικό και θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη, καθώς εταιρείες διαχείρισης εμπορικών κέντρων έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.