Translate

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η βδομάδα που πέρασε



Δημοψήφισμα
Μετά από παλινωδίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, απειλές για καταψήφιση της κυβέρνησης ακόμα και από τους δικούς της βουλευτές και υπουργούς, αλλά και τα υψωμένα δάκτυλα των ευρωπαίων εταίρων, η πρόθεση μπήκε στο συρτάρι. Ναι μεν ένα δημοψήφισμα αποτελεί έκφραση άμεσης δημοκρατίας, αλλά ο χρόνος και κυρίως οι σκοπιμότητες δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός το αντιλαμβάνεται ως ένα ακόμα δημαγωγικό εργαλείο. Ερώτημα: Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα πριν δύο χρόνια, για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να πέσει στην… σφιχτή αγκαλιά του ΔΝΤ;

Ευρώ ή δραχμή;
Ευθείες πλέον οι αναφορές από Βερολίνο και Παρίσι για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι η κατάσταση δείχνει ότι ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση αποσυντίθεται, καίριες αποφάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες, λαμβάνονται ερήμην μας. Οι δραχμολάγνοι και οι ευρωλάτρες ποντάρουν στα φοβικά αισθήματα και την ανασφάλεια των Ελλήνων, οι οποίοι εμβρόντητοι παρακολουθούν να εκτυλίσσεται ένα κακογραμμένο θρίλερ μπροστά στα μάτια τους. Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πάντως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν -ακόμα- τα νομικά «εργαλεία» για έξοδο από την ευρωζώνη.

Διεθνής Τύπος
Την τιμητική της είχε η ελληνική γλώσσα στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όλου του κόσμου: «Κρίση», «χάος», «δράμα», μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις άστοχες κινήσεις ενός πρωθυπουργού που σαν τζογαδόρος πόνταρε την πολιτική του επιβίωση σε εκβιαστικά διλήμματα. Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει το «μαύρο πρόβατο» και να χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Βουλευτικές κωλοτούμπες
Πρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου και δραματικά κατώτεροι των περιστάσεων κυβερνητικοί βουλευτές που άλλα διαλαλούν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις το πρωί και άλλα το βράδυ. Στα… φιλόξενα δελτία ειδήσεων ακόμα και οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις… κυβιστήσεις και χάνουν τον μπούσουλα. Έτσι μαθαίνει και το πανελλήνιο για βουλευτές που δε γνώριζε ούτε ο… θυρωρός της πολυκατοικίας τους, οι οποίοι ξαφνικά αποφάσισαν να σηκώσουν μπαϊράκι «επανάστασης» κατά του πρωθυπουργού, μέχρι τελικά να… πειστούν. Γιατί από λόγια χορτάσαμε, από πράξεις όμως…

Ελικόπτερα και στοιχήματα
Το ρεπορτάζ του CNN κάνει σύγκριση της Αργεντινής και της Ελλάδας και καταλήγει ότι ο πρωθυπουργός «ίσως υποχρεωθεί να διαφύγει με ελικόπτερο», όπως ο αργεντινός πρόεδρος Ντε λα Ρούα το 2001. Ήδη τα γραφεία στοιχημάτων της Βρετανίας δέχονται στοιχήματα υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και εκπρόσωπος πρακτορείου τζόγου αναρωτιέται αν θα πρέπει να πληρώσει τους Έλληνες τζογαδόρους σε ευρώ ή… δραχμές.

Εκλογές
«Ούτε… κάλτσες, ούτε Κάννες. Κάλπες!», το επιτυχημένο λογοπαίγνιο με τα σαρδάμ του πρωθυπουργού δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αναλώσει και τα τελευταία αποθέματα ελιγμών και μόνη λύση πλέον είναι οι εκλογές. Όχι ως μέσον απόδρασης, αλλά ως πράξη ευθύνης έναντι των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης και των κοινωνικών αναταραχών.

Παπανδρέου
Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν έχει δεχθεί τόσα πυρά ακόμα και από το στενό κύκλο συνεργατών του, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως την κρίση, τις μεθοδεύσεις και τις ικανότητές του. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κατατάξει τον κ. Παπανδρέου τον τρίτο στη θέση που του αρμόζει, σήμερα όμως το έλλειμμα ηγεσίας θα το πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά και για πολλές δεκαετίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.