Translate

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ματαιώθηκε έκθεση με αντικείμενα ναυαγίου 1100 ετών


Ματαιώθηκε η έκθεση αντικειμένων από κινεζικό ναυάγιο του 9ου μ.Χ. αιώνα που επρόκειτο να ανοίξει τις θύρες της σε λίγες μέρες στην γκαλερί Άρθουρ Μ. Σάκλερ του Ινστιτούτου Σμισθόνιαν στις ΗΠΑ.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης είναι ότι "θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνει συστηματική καταγραφή των αντικειμένων και επανέλεγχος του ναυαγίου από αρχαιολόγους". 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι κάπως διαφορετική: Το ναυάγιο εντοπίστηκε από ιδιωτική εταιρεία στην Ινδονησία, η οποία ανέλκυσε χωρίς άδεια σπάνια βάζα και άλλα πορσελάνινα αντικείμενα της δυναστείας των Τανγκ, με στόχο να τα διοχετεύσει στην μαύρη αγορά έργων τέχνης. Η έκθεση θα λειτουργούσε ως πρώτης τάξης ευκαιρία για την "προώθηση και την προβολή" του θησαυρού. 

Η αξία των αντικειμένων είναι ανεκτίμητη, δεδομένου ότι πολύ λίγα δείγματα της τεχνοτροπίας της εποχής επιζούν μέχρι τις μέρες μας.

Περισσότερα από 63.000 κομμάτια βρίσκονται ακόμα στο βυθό και το ναυάγιο καταδεικνύει τη στενή εμπορική σχέση της Κίνας και της Μέσης Ανατολής, ήδη από το 800 μ.Χ., την περίοδο δηλαδή του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού στην Ευρώπη.

Το θέμα της κλοπής αντικειμένων από ναυάγια δυστυχώς δεν περιορίζεται στην Ινδονησία, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με αρκετά κρούσματα να έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.