Translate

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πριν και μετά το τσουνάμι, μέσα από φωτογραφίες




Οι δραματικές συνέπειες του τσουνάμι που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, καταγράφονται ανάγλυφα στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η διαδικτυακή υπηρεσία Google Street View. Η παράθεση του φωτογραφικού υλικού πριν και μετά την επέλαση του Εγκέλαδου και του τεράστιου παλλιροϊκού κύματος που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες και παράλληλα χρησιμεύει ως υπόμνηση της δύναμης της Φύσης.


Με τη βοήθεια ειδικά εξοπλισμένων αυτοκινήτων καταγράφονται καθημερινά εικόνες από τις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια αναρτώνται στην ιστοσελίδα «Μνήμες για το Μέλλον», προκειμένου να αποτελέσουν τεκμήρια για τις επόμενες γενιές. Πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις περιοχές που έζησαν για δεκαετίες, καθώς στη θέση των σπιτιών τους αλλά και χαρακτηριστικών κτισμάτων που δέσποζαν στις πόλεις και τα χωριά τους, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από σωρούς ερειπίων και ισοπεδωμένες εκτάσεις.



Ήδη από τον Ιούλιο ο διαδικτυακός κολοσσός είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε τη διαδικασία φωτογράφησης 44 χιλιάδων χιλιομέτρων του οδικού δικτύου και της ακτογραμμής που σκεπάστηκε από τα κύματα και τα συντρίμμια, σκορπώντας το θάνατο σε περίπου 20 χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. «Σκοπός μας ήταν να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για τις μελλοντικές γενιές. Αν ξεκινήσει κάποιος την εικονική περιήγηση από την ενδοχώρα και προχωρά προς τις ακτές, θα διαπιστώσει τη δραματική μετάπτωση από τα ειδυλλιακά τοπία στα οποία τίποτα δεν προδίδει την καταστροφή, στις παραθαλάσσιες περιοχές που φέρουν τις ουλές της οργής της θάλασσας», σημειώνει ο Κέι Καουάι, ο Ιάπωνας επικεφαλής της υπηρεσίας χαρτογράφησης της Google και συμπληρώνει: «Βλέποντας τις φωτογραφίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει την τραγωδία που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες, οι οποίοι πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή, τις κοινότητες και τις περιουσίες τους από την αρχή».


 Συνολικά 82 πόλεις και χωριά σε έξι περιφέρειες της βόρειας Ιαπωνίας καταγράφονται από τις κάμερες των αυτοκινήτων της Google, αποδίδοντας πανοραμικές φωτογραφίες που καλύπτουν σε 360 μοίρες την καταστροφή. Ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού από τα ερείπια, διάνοιξης του οδικού δικτύου και επαναφοράς των βασικών υπηρεσιών ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις περιοχές αυτές, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.


Πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.miraikioku.com/streetview/en/ μπορείτε να δείτε τις περιοχές πριν και μετά την καταστροφή, αλλά και φωτογραφίες που ανάρτησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Αν και αυτή η πρωτοβουλία της Google αντιμετωπίστηκε θετικά, δεν ήταν λίγες οι φορές κατά το παρελθόν που αντίστοιχες δραστηριότητες της εταιρείας έτυχαν μάλλον αρνητικής υποδοχής, δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκές χώρες εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε μηνύσεις οργανώσεων κατά του Google Street View. Το πρόγραμμα οδικής χαρτογράφησης θεωρήθηκε από πολλούς ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα και το απόρρητο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα έπεσαν θύματα βανδαλισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.