Translate

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε η «Δίδυμη Γη»



Η Γη φαίνεται ότι απέκτησε… δίδυμο πλανήτη, σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς, τον Kepler 22-b. Μεγαλύτερος κατά 2,4 φορές σε σύγκριση με τον πλανήτη μας και με σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου, ο Kepler 22-b, ο οποίος βρίσκεται προς την κατεύθυνση των αστερισμών της Λύρας και του Κύκνου, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να φιλοξενεί άγνωστες μορφές ζωής, καθώς αποτελεί τον κοντινότερο… συγγενή του «Γαλάζιου Πλανήτη» μας. Επιστήμονες που μελετούν τον πλούτο των δεδομένων που στέλνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ σημείωσαν ότι δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει τη σύστασή του, αν αποτελείται δηλαδή κυρίως από βράχους, αέρια ή υγρά.


«Παρότι έχουμε ήδη ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο Kepler 22-b ξεχωρίζει, γιατί είναι ο πρώτος που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κανάρης Τσίγκανος, πρόεδρος του αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει: «Το σημαντικότερο όλων, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτή που αποκαλούμε φιλόξενη ζώνη, δηλαδή, την περιοχή εκείνη ενός ηλιακού συστήματος, όπου η απόσταση από τον Ήλιο είναι τέτοια που επιτρέπει στον πλανήτη να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή. Μέχρι σήμερα βρίσκαμε πλανήτες σαν τον Δία, δηλαδή τεράστιους αέριους γίγαντες. Έτσι λοιπόν, ο συγκεκριμένος πλανήτης πληροί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής. Αν και ακόμη δεν είναι γνωστή η σύστασή του, παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Ο πλανήτης Kepler 22-b βρίσκεται περίπου 15% εγγύτερα στον Ήλιο του συστήματός του σε σύγκριση με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο και κάθε έτος ε΄χει διάρκεια 290 ημερών. Επειδή όμως η ακτινοβολία του… εξωγήινου Ήλιου είναι κατά 25% μικρότερη, η θερμοκρασία στον Kepler 22-b διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Αν και η μάζα του δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή, οι επιστήμονες εικάζουν ότι είναι κατά 36 φορές μικρότερη της Γης, βάσει των πρώτων στοιχείων που ανέλυσαν.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA εκτοξεύτηκε το 2009 και εξετάζει ένα συγκεκριμένο πεδίο του ουρανού, στο οποίο βρίσκονται περίπου 150 χιλιάδες άστρα. Μελετώντας την απειροελάχιστη σκιά που προκαλεί το πέρασμα ενός πλανήτη μπροστά από το άστρο του, δηλαδή μπροστά από τον Ήλιο του, το τηλεσκόπιο είναι σε θέση να εντοπίζει και να ταυτοποιεί νέους πλανήτες. Με αυτή τη διαδικασία έχει ήδη εντοπίσει 2.236 υποψήφιους πλανήτες, από τους οποίους περίπου 200 έχουν το μέγεθος της Γης. Τα πρόσφατα ευρήματα των αστρονόμων έδωσαν μια νέα κατεύθυνση στις έρευνες, καθώς η ύπαρξη πλανητών με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της Γης φαίνεται τελικά ότι είναι πιο συχνή από όσο πίστευαν οι ειδικοί.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.