Translate

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 16-21 Ιανουαρίου 2012



Ενοικιαστήριο στον… Παρθενώνα
Τον τιμοκατάλογο «ενοικίασης» της Ακρόπολης και άλλων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων για διαφημιστικούς λόγους έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Με μόλις 1000 ευρώ -τιμή δυσανάλογα μικρή για την αξία των μνημείων- μπορεί ο οποιοσδήποτε να «αξιοποιήσει» ένα παγκόσμιο σύμβολο για να προωθήσει τα προϊόντα του. Θα υπάρχει κάποια αξιολόγηση των αιτημάτων; Έχει κανείς συγκρίνει τα αντίστοιχα… μενού άλλων κρατών με πλούσιο πολιτισμό; Ας προετοιμαζόμαστε να δούμε τον Παρθενώνα σε διαφήμιση … μάντρας οικοδομικών υλικών λοιπόν, με αντάλλαγμα μια χούφτα ευρώ.

Τους… έσβησαν τα φώτα
«Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό» θα μπορούσε να σημαίνει το αρκτικόλεξο ΔΕΗ. Πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία από τους διοικούντες της επιχείρησης που έκοψε το ρεύμα ακόμα και σε άτομα με αναπηρία και σοβαρά προβλήματα υγείας, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το διαβόητο χαράτσι. Κατόπιν εορτής και γενικής κατακραυγής, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ δε δίνει εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης σε όσους έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Το ναυάγιο του «Κόστα Κονκόρντια»
Θρίλερ σε… συνέχειες η προσάραξη στα αβαθή του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται από την αναζήτηση των αγνοουμένων στις ευθύνες της εταιρείας και του καπετάνιου. Ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής παραμένει ορατός και οι αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, πριν το τεράστιο πλοίο κυλήσει στην άβυσσο, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες άντλησης των καυσίμων του, όπως δηλαδή είχε γίνει και στην περίπτωση του «Ση Ντάϊαμοντ» στη Σαντορίνη.  

Euro…που φύγει-φύγει
Πρωτοφανές είναι το κύμα φυγής των νέων κυρίως Ελλήνων που αναζητούν την ελπίδα σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Σύμφωνα με το «Europass», την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία χιλιάδες άνθρωποι συμπληρώνουν το βιογραφικό τους, οι αιτήσεις που συμπληρώθηκαν πέρσι από Έλληνες πολίτες ήταν διπλάσιες σε σχέση με το 2010, αγγίζοντας τις 100 χιλιάδες σχεδόν. Η αφαίμαξη του πνευματικού κεφαλαίου της χώρας είναι η σύγχρονη ξενιτιά ενός λαού που έχει ζήσει τα χειρότερα κατά το παρελθόν και βλέπει το μέλλον να προοιωνίζεται σκοτεινό.

Φεύγει… μένοντας
Ο πρώην πρωθυπουργός και ακόμα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παίζει την κολοκυθιά και με τα νεύρα των  επίδοξων διαδόχων του, γαντζωμένος στην καρέκλα του και διαπραγματευόμενος το μέλλον του πάνω από τα ερείπια που άφησε η διετής αποτυχημένη διακυβέρνησή του, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα. Οι μέχρι χθες ακραιφνείς υποστηρικτές του, κορυφαίοι υπουργοί και κομματικοί παράγοντες, σήμερα κρατούν τις αποστάσεις τους και αποκηρύττουν εκείνον που δόξαζαν για να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Έχω ελιές, μου δίνεις παπούτσια;
Η απουσία ευρώ δε σημαίνει και… στάση εμπορίου, καθώς η κρίση ανοίγει το δρόμο στην πρακτική της ανταλλακτικής οικονομίας. Ήδη στη Μακεδονία, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας οι κάτοικοι δημιουργούν δίκτυα που ανταλλάζουν προϊόντα και υπηρεσίες, βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους τους και τονώνοντας τις τοπικές κοινωνίες. Η κρίση προσφέρει ευκαιρίες για την εκδήλωση αλληλεγγύης και συνεργασίας, δύο χαρακτηριστικά που τόσο λείπουν από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία…

Κηδεία της Ελλάδας
Φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία περιέφεραν Σκοπιανοί στην πόλη Βέβτσανη, πανηγυρίζοντας για την «κηδεία της Ελλάδας» σε καρναβαλική εκδήλωση, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Η μισαλλοδοξία είναι κακός σύμβουλος και η «αυθόρμητη» εκδήλωση κορυφώθηκε με το κάψιμο της Γαλανόλευκης. Την ώρα που μετριοπαθείς Σκοπιανοί, ακόμα και τοπικά ΜΜΕ αντέδρασαν, η κυβέρνηση του κρατιδίου προτίμησε να ποιήσει την… νήσσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.