Translate

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο… Καζαμίας των επιστημών και της τεχνολογίας για το 2012




Το μέλλον είναι… σήμερα, λένε όλο και περισσότεροι, με νέα προϊόντα και ανακαλύψεις που μέχρι πρόσφατα είχαν θέση μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας να έχουν πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ακόμα και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δε φαίνεται να ανακόπτει τις εξελίξεις, καθώς το 2012 δε θα έρθει η… συντέλεια του Κόσμου, όπως προέβλεπαν οι σύγχρονοι… Νοστράδαμοι, αλλά πιθανότατα το τέλος πολλών από όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα μέχρι τώρα. Καινούριες διαστημικές ανακαλύψεις, τεχνολογικά άλματα, καταναλωτικές συσκευές νέας γενιάς και «έξυπνα» ρούχα είναι μερικά μόνο από αυτά που θα δούμε τις επόμενες 365 ημέρες.

Η γέννηση της Ζωής
Οι επιστήμονες ποντάρουν στην «Περιέργεια» για να βρουν απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος και τη γέννηση της Ζωής. Το ρομποτικό όχημα της NASA αναμένεται να «πατήσει» στον Άρη στις αρχές του Αυγούστου, προκειμένου να ξεκινήσει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα της ανθρωπότητας: Να διαπιστώσει αν και πότε ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε έμβια όντα, αλλά και για να μελετήσει τις συνθήκες στην επιφάνειά του, έτσι ώστε να ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική αποστολή αστροναυτών. «Το μόνο δεδομένο που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι η «Περιέργεια» θα μας προσφέρει τεράστιο πλούτο δεδομένων και πληροφοριών, τα οποία θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα για δεκαετίες», σχολίασε ο Νταγκ Μακουίστιον, επικεφαλής του ρομποτικού προγράμματος της εξερεύνησης του Άρη.

Τα… αδέρφια της Γης
Ο πλανήτης μας τελικά έχει πολλά… αδέρφια. Τους τελευταίους μήνες του 2011, οι ανακαλύψεις εξωπλανητών, εκτός δηλαδή του Ηλιακού μας Συστήματος, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοιτίδες Ζωής, αυξήθηκαν, λόγω κυρίως των επιδόσεων του τηλεσκοπίου-δορυφόρου «Κέπλερ» που σαρώνει τους ουρανούς για να εντοπίσει τους άγνωστους συγγενείς της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στο 2012 θα υπάρξει η ανακοίνωση που θα αλλάξει τον τρόπο που… μετράμε τα αστέρια, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια άλλη Γη, εκτός από τη δική μας, με το ίδιο μέγεθος και τις ίδιες συνθήκες. Αρκετοί θεωρούν ότι το «Κέπλερ» έχει ήδη στείλει τα δεδομένα που πιστοποιούν την ύπαρξή της, τα οποία όμως θα πρέπει να αναλυθούν πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το «σωματίδιο-θεός»
Πολύς ντόρος έχει γίνει για το μποζόνιο του Χιγκς, ή «σωματίδιο-θεός». Οι ειδικοί στο CERN εκτιμούν πως είναι πλέον θέμα χρόνου η ταυτοποίησή του, δεδομένου ότι το πεδίο στο οποίο αναζητείται έχει περιοριστεί, επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς να επικεντρωθούν στην αναζήτησή του. Η αποκάλυψή του πάντως δε θα σημάνει το… τέλος της Φυσικής, όπως υποστηρίζουν πολλοί, αλλά την αρχή για την κατανόηση των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος και της ύπαρξης της μάζας.

2012 – το τέλος του Κόσμου;
Μέχρι και ταινία με πλούσια οπτικά εφέ έγινε η υπόθεση της συντέλειας του Κόσμου το 2012, όπως δήθεν προέβλεπαν τα απόκρυφα ημερολόγια των Μάγια. Χιλιάδες βιβλία καταστροφολάγνων μοσχοπουλιούνται κάθε μέρα και το Διαδίκτυο βρίθει «αποκλειστικών» πληροφοριών για το τέλος της Γης. Οι επιστήμονες πάντως είναι μάλλον επιφυλακτικοί και απορρίπτουν τις σχετικές θεωρίες, υποστηρίζοντας ότι η αποκρυπτογράφηση του ημερολογίου των Μάγια με σύγχρονα κριτήρια, απλώς αποτελεί μια ακόμα περίπτωση παρερμηνείας με προφανή εμπορικά οφέλη. Η NASA από την πλευρά της, με σχετική ανακοίνωση δήλωσε το προφανές: «Δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία, ούτε ενδείξεις ότι η Γη θα αφανιστεί το 2012 μετά από σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής. Όποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο, απλά επιλέγουν να παραβλέψουν αυτό το απλό και συγχρόνως αδιάσειστο στοιχείο».

Έξαρση φυσικών καταστροφών
Το 2011 υπήρξε χρονιά-ρεκόρ σε ό,τι αφορά στις θεομηνίες που καταγράφηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι και το 2012 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο, καθώς η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα προκαλέσουν εκατόμβες θυμάτων και ανυπολόγιστες καταστροφές. Εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος τους στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επιβαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εκλογές online
Οι εκλογές για την ανάδειξη πλανητάρχη, το Νοέμβριο του 2012 στις ΗΠΑ, θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν και μέσω Διαδικτύου. Αν και το μοντέλο «ψηφίστε από τον καναπέ σας» έχει δοκιμαστεί πιλοτικά σε αρκετές χώρες, οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να ρίξουν τα… κουκιά τους με ένα κλικ, αντί να προσέλθουν σε κάποιο εκλογικό κέντρο. Ο λόγος; Οι ολοένα μειούμενοι αριθμοί ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία. Δε λείπουν πάντως οι σκεπτικιστές που αμφισβητούν κατά πόσο θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, δεδομένου ότι η εκλογή του Μπους του νεότερου το 2000 είχε στιγματιστεί από κατηγορίες για χειραγώγηση του τότε ισχύοντος συστήματος και ευρεία νοθεία των εκλογικών καταλόγων.

Το τέλος του DVD
Τέλος εποχής για τα DVD το 2012, καθώς διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν ταινίες κατέγραψαν στις ΗΠΑ μεγαλύτερα κέρδη το 2011, σε σύγκριση με τις πωλήσεις των «ασημένιων δίσκων». Η αγορά μουσικής, ταινιών και άλλου ψηφιακού υλικού περνάει πλέον από το Διαδίκτυο, εκτοπίζοντας τις «παραδοσιακές» δυνάμεις του παρελθόντος. Ήδη οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες σχεδιάζουν τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, καταργώντας την επανέκδοση κλασικών έργων σε DVD και διαθέτοντάς τα μόνο σε άυλη μορφή, ως ηλεκτρονικά αρχεία.

Τα νέα προϊόντα της Apple
Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια πιστούς καταναλωτές του «Μήλου», αφήνοντας όμως αδιάφορους όσους ενοχλούνται από τη θεοποίηση του ντιζάιν και του καταναλωτισμού. Οι αναλυτές πάντως ανησυχούν για τα επόμενα βήματα της εταιρείας του, καθώς η έλευση νέων προϊόντων για το 2012 περιλαμβάνει το νέο iPhone 5 στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και το iPad3 την άνοιξη. Μεγάλα στοιχήματα και τα δύο, καθώς ο ανταγωνισμός κορυφώνεται και η απουσία της χαρισματικής φυσιογνωμίας του Τζομπς ίσως φανεί καθοριστική για την τύχη τους.

Η ταχύτητα του φωτός
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της χρονιάς που έρχεται, θα είναι και εκείνο που αφορά στην ταχύτητα του φωτός. Τελικά είναι ή δεν είναι η ανώτερη ταχύτητα στο σύμπαν; Σύμφωνα με δύο πειράματα στο CERN, η απάντηση είναι αρνητική, καθώς εντοπίστηκαν νετρίνα, ταχύτερα από το φως κατά μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Την τελική απάντηση όμως, θα την έχουμε, όπως λέει στον ΕΤ ο δρ Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής σωματιδιακής φυσικής στο ΕΜΠ και συντονιστής των ελληνικών ομάδων στο πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ του CERN «όταν πραγματοποιηθούν και τα πειράματα σε Ιαπωνία και Μινεσότα και το επιβεβαιώσουν κι αυτά με τη σειρά τους. Εάν πάντως επικυρωθεί τελικά, τότε αφενός μεν τίθεται σε αμφιβολία μέρος της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ αφετέρου, ενδεχομένως να ανακαλυφθεί με τον τρόπο αυτό μια ακόμη διάσταση, πέρα από τις 3 που ήδη γνωρίζουμε».

Cloud
Τέλος στους σκληρούς δίσκους ετοιμάζεται να φέρει το «Σύννεφο» μέσα στην χρονιά που έρχεται. Ήδη εταιρείες όπως η Amazon και η Apple χαρίζουν δωρεάν αποθηκευτικό χώρο στους πελάτες τους. Το Cloud, όπως ονομάζεται, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε υπολογιστική ισχύ, αποθηκευτικό χώρο, επικοινωνίες, βάσεις δεδομένων και πολλά άλλα, σε κάποιο απομακρυσμένο σέρβερ, εκτός εταιρίας ή εκτός σπιτιού για τους ιδιώτες, ενώ παράλληλα θα πληρώνουμε μόνο για ότι από όλα αυτά χρησιμοποιούμε.

«Έξυπνα» Φάρμακα
Σε φάρμακα τα οποία θα δρουν στοχευμένα και θα χτυπούν τον πρόβλημα στη ρίζα του, επικεντρώνουν την προσοχή τους πλέον οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο δρ Μανώλης Κέλλης, καθηγητής πληρφορικής στο ΜΙΤ και η ομάδα του, προσπαθούν, όπως λέει ο ίδιος «να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα προγραμματισμού του DNA και να ανακαλύψουμε πως μπορούμε μέσα από τις διάφορες γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους, να καταλάβουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο οργανισμός τους στα διάφορα φάρμακα», αλλά και πως τα φάρμακα αυτά, θα «χτυπούν» κατευθείαν τα άρρωστα και όχι τα υγιή κύτταρα. 

Κονσόλες
Δύο είναι οι κονσόλες που αναμένουν… εναγωνίως μέσα στο 2012, οι φανατικοί παίκτες βιντεοπαιχνιδιών. Ο λόγος για τον διάδοχο του Wii της Nintendo, το Wii U και το Playstation Vita, διάδοχο του PSP, της φορητής παιχνιδομηχανής της Sony. Το Wii U θα διαθέτει ένα νέου τύπου χειριστήριο με οθόνη αφής, ενώ το Playstation Vita ή PSV, θα διαθέτει επίσης οθόνη αφής, καλύτερα γραφικά και δυνατότητα 3G.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Από την ηλιακή, μέχρι την αιολική ενέργεια και από τον υδροηλεκτρισμό μέχρι την βιοενέργεια, το μέλλον μας θα «κινείται» με τρόπους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Ρούχα που θα μπορούν να φορτίζουν τα κινητά μας, αλλά και ακόμη πιο εξελιγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα αποτελέσουν το άμεσο μέλλον μας. Στόχος των επιστημόνων για το 2012, η αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας στους ωκεανούς, ιδιαίτερα στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και γενικώς οι ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.