Translate

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοχρονιά με δισεκατομμύρια αναρτήσεις



Τα πρώτα λεπτά του 2012 ξεπέρασαν με άνεση το... ψυχολογικό φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επιφυλάσσοντας «καταιγίδα» ευχών μέσω υπολογιστών, αλλά και κινητών τηλεφώνων. Οι δύο δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το facebook και το twitter, αποτέλεσαν τους κύριους «πυλώνες» που στήριξαν τη διαδικτυακή εορταστική επικοινωνία, με την κινητή τηλεφωνία να αποτελεί και εκείνη σημαντική διέξοδο για τους… εθισμένους στα sms.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επέλεξαν το Διαδίκτυο και τα «έξυπνα» τηλέφωνα για να στείλουν πρωτοχρονιάτικα μηνύματα και φωτογραφίες, προκαλώντας ηλεκτρονικό… μποτιλιάρισμα στον Παγκόσμιο Ιστό, αλλά και τεχνολογικά… ατυχήματα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Μόνο τη φετινή Πρωτοχρονιά και σε διάστημα λίγων μόλις ωρών, οι αναρτήσεις παγκοσμίως στο facebook ανήλθαν σε περίπου 1,2 δις, με γιορταστικές φωτογραφίες, ευχές και τραγούδια να γεμίζουν τους «τοίχους» των χρηστών του.

Την ίδια ώρα το twitter, αδυνατώντας να διαχειριστεί όγκο 16.197 σύντομων μηνυμάτων ανά δευτερόλεπτο, λίγες στιγμές μετά την ανατολή του 2012, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.


Το… ατύχημα του twitter, προκάλεσε την απορία, αλλά και την οργή σε κάποιες περιπτώσεις, των χρηστών που δεν μπορούσαν να δουν ή να στείλουν έγκαιρα τις ευχές τους, με χαρακτηριστικό το μήνυμα χρήστη από τις ΗΠΑ που σημείωσε ότι «η ευχή του 2012 για το τουίτερ είναι να μπορεί να προβλέπει πότε θα υπάρχει αύξηση της ροής δεδομένων που αναρτούν οι χρήστες και να μην… πέφτει». Εκπρόσωποι της εταιρείας πάντως περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «κάποιοι ίσως να αντιμετώπισαν προβλήματα πρόσβασης στο Twitter», χωρίς να διευκρινίσουν τα αίτια, αλλά και τη διάρκεια της… συσκότισης. 

«Ένοχοι» φαίνεται ότι ήταν οι Ιάπωνες, φανατικοί χρήστες του twitter, οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια ξέφρενη πληκτρολόγηση διαδικτυακών μηνυμάτων, καθώς η αλλαγή του χρόνου στην ασιατική χώρα συνέπεσε με την παύση της υπηρεσίας στον υπόλοιπο κόσμο. Την ίδια μέρα πέρσι οι ευχές μέσω twitter δεν ξεπέρασαν τα 6.939 το δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο, με κατόχους του ιδιότυπου αυτού… ρεκόρ να είναι -και πάλι- οι ασιάτες… τεχνολάγνοι. Παροδικές διακοπές στη λειτουργία του, μικρότερης όμως διάρκειας, σημειώθηκαν και τις ώρες που το ρολόι σήμανε 12 σε άλλες τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες της Γης, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Κινητή τηλεφωνία
Το… κάστρο των κινητών τηλεφώνων πάντως παραμένει ισχυρό, καθώς η αποστολή ενός SMS δεν προϋποθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις, αν και βέβαια έχει κόστος. Ενδεικτική του κυκλοφοριακού κομφούζιου στις… λεωφόρους της κινητής τηλεφωνίας είναι η αύξηση των SMS στη Γαλλία, η οποία σε σύγκριση με την πρωτοχρονιά του 2011 ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις το 25%, τη στιγμή που και τα εικονομηνύματα (MMS) σε σχέση με πέρσι υπερδιπλασιάστηκαν. Περισσότερα από 1,13 δις ευχές μέσω SMS έστειλαν οι Γάλλοι τις πρώτες ώρες μετά την έλευση του νέου έτους, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρεις πάροχοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με 32.000 μηνύματα ανά δευτερόλεπτο να αποστέλλονται λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.

Σε άλλες χώρες όμως, η διείσδυση του Διαδικτύου και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες περιόρισε τη φετινή πρώτη μέρα του χρόνου την αποστολή SMS. Στη Φινλανδία στάλθηκαν 8,9 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, από 10,9 εκατομμύρια πέρσι, στην Αυστραλία ελαττώθηκαν κατά 9% και στο Χονγκ Κονγκ η μείωση ξεπέρασε το 14%. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι τα μηνύματα μέσω του Διαδικτύου και των υπηρεσιών του αποστέλλονται δωρεάν, ενώ αντίθετα τα μηνύματα μέσω κινητής τηλεφωνίας χρεώνονται και σε εποχές οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές σκέφτονται και την τελευταία… δεκάρα του ευρώ. Οι ίδιοι αναφέρουν μάλιστα ότι η τάση αυτή αναμένεται να σημειώσει αύξηση τα επόμενα χρόνια, με τις διαδικτυακές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας να κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος εις βάρος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. 

ΑΡΙΘΜΟΙ
16.197 μηνύματα το δευτερόλεπτο μέσω Τουίτερ
1,2 δις εορταστικές ευχές και φωτογραφίες σε διάστημα μερικών ωρών μέσω Φέισμπουκ
1,13 δις SMS στάλθηκαν την πρωτοχρονιά στη Γαλλία
Μέχρι 25% η ποσοστιαία αύξηση στη Γαλλία σε σύγκριση με πέρσι
105% η αύξηση στα εικονομηνύματα (ΜMS) στη Γαλλία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.