Translate

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το ναυάγιο του Νάρκισσου



Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1861-1865) είναι μια ιστορική περίοδος που παρουσίαζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τα όσα διαδραματίστηκαν στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα.
Ένα από τα ναυάγια που αναπαύονται στο βυθό της Φλόριντα είναι ο "Νάρκισσος", ένα ρυμουλκό που βούλιαξε το 1863, παρασέρνοντας μαζί του 24 μέλη του πληρώματος. 
Βρίσκεται σε βάθος μόλις 5 μέτρων, καθιστώντας το εύκολα προσβάσιμο ακόμα και σε αρχάριους αυτοδύτες, ή και ελεύθερους δύτες, χωρίς τη χρήση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής.
Τμήματα του κύτους, ο λέβητας, ο άξονας και η προπέλα του είναι ακόμα ευδιάκριτα στον αμμώδη βυθό και ο "Νάρκισσος" αποτελεί ένα δημοφιλή καταδυτικό προορισμό για εκατοντάδες φίλους της θάλασσας.
Οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν να ανακηρύξουν το ναυάγιο ως προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, επιτρέποντας παράλληλα τις καταδυτικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει αφαίρεση αντικειμένων ή φθορά από τυμβωρύχους, καθώς το ναυάγιο είναι τάφος για τα μέλη του πληρώματός του. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές συνεργάζονται στενά με τα καταδυτικά κέντρα και τους συλλόγους ερασιτεχνών αυτοδυτών, προκειμένου να διαφημιστεί η περιοχή ως καταδυτικός προορισμός ιστορικής σημασίας. 


Ήδη 11 ναυάγια έχουν αποκτήσει την "ταυτότητα" του ιστορικού και τουλάχιστον 424 καταδυτικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε αυτά, αυξάνοντας τα έσοδα της τοπικής οικονομίας και διατηρώντας ένα πλέγμα προστασίας από τους ίδιους τους ερασιτέχνες αυτοδύτες, η παρουσία των οποίων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κάθε λογής κλέφτες αναμνηστικών.


Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε ακόμα να αποκαλούμε "αμερικανάκια" τους αφελείς, αλλά μάλλον εμείς είμαστε πιό... Αλαμπαμιώτες και από τους μόνιμους κατοίκους της πολιτείας των ΗΠΑ.




Διαβάστε περισότερα για το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του ενάλιου πλούτου εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.