Translate

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τα μυστήρια των χαμένων στρατών

Σήμερα είναι σχεδόν απίθανο να εξαφανιστεί από προσώπου Γης, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος ένας στρατιωτικός σχηματισμός, καθώς τα σύγχρονα μέσα παρακολούθησης του πεδίου της μάχης αφήνουν ελάχιστα περιθώρια δημιουργίας... μυστηρίου. 


Παλιότερα όμως το φαινόμενο της εξαφάνισης ολόκληρων λεγεώνων ή ακόμα και στρατιών χιλιάδων ανδρών δεν ήταν σπάνιο, δεδομένου ότι η πραγματικότητα μπλεκόταν με το μύθο και τα όρια της πραγματικότητας με τις δοξασίες ήταν δυσδιάκριτα. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που προβληματίζουν τους ιστορικούς, οι οποίοι αναζητούν ψήγματα της πραγματικότητας που χάνονται στην αχλύ του μύθου. Πολλές φορές, η αναζήτηση στοιχείων δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έμεινε με το πέρασμα των αιώνων ως "μυστηριώδης εξαφάνιση", έχει κάποια λογική εξήγηση.


Η χαμένη λεγεώνα του Κράσσου έφτασε στην... Κίνα




Ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος, φίλος του Ιούλιου Καίσαρα, έμεινε στην Ιστορία ως ο εξολοθρευτής της εξέγερσης του Σπάρτακου. Το τέλος του ήταν θλιβερό, όταν ηττήθηκε από τους Σκύθες, οι Λεγεώνες του σφαγιάστηκαν και ο ίδιος αποκεφαλίστηκε από τους νικητές. Εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον: Λέγεται ότι 200 περίπου λεγεωνάριοι κατάφεραν να διαφύγουν από το πεδίο της μάχης και κατέληξαν στην... Κίνα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται κάτοικοι χωριού στην Κίνα, οι οποίοι έχουν ινδοευρωπαϊκά και όχι ασιατικά χαρακτηριστικά και θεωρούν πως οι πρόγονοί τους ήρθαν πάνω σε άλογα με στρογγυλά κράνη, λόγχες και αμφίστομα σπαθιά. Τα τεστ DNA που πραγματοποιούνται θα δείξουν αν πράγματι οι Κινέζοι ήταν... αρχαίοι Ρωμαίοι, αν και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πιστεύουν πως οι 200 που υποτίθεται ότι γλύτωσαν, ήταν απλά ένα καπρίτσιο της Ιστορίας. 



H Στρατιά του Καμβύση Β'


Ο Ηρόδοτος αναφέρει  ότι ο στρατός του Πέρση Καμβύση του Δεύτερου, περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνδρες, χάθηκε για πάντα στην έρημο της Σαχάρας στην Αίγυπτο, εξαιτίας μιας αμμοθύελλας που τους αποπροσανατόλισε και τους σκότωσε. Πριν από λίγα χρόνια Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα οστά εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ανθρώπων σε ερημική περιοχή νότια της όασης Σίβα, πιθανολογώντας ότι πρόκειται για τους χαμένους στρατιώτες του Καμβύση. Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αιγύπτου πάντως, πριν την ανάληψη της εξουσίας από τη στρατιωτική χούντα που διαδέχθηκε τη... χούντα του Μουμπάρακ, χαρακτήρισε την υπόθεση "φιάσκο", σπεύδοντας παράλληλα να ανκαλέσει όλες τις άδειες ανασκαφ΄'ης που είχε δώσει στους Ιταλούς. Σε ποιους όμως ανήκαν τα κόκαλα; Απάντηση ακόμα δεν υπάρχει... 
 
Το Σύνταγμα του Νόρφολκ



Μεταφερόμαστε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1915, στην Καλλίπολη, στα Δαρδανέλλια, όπου η εκστρατεία των Συμμάχων καταλήγει σε οικτρή αποτυχία. Τα τουρκικά στρατεύματα, υπό την καθοδήγηση έμπειρων Γερμανών αξιωματικών, εξολοθρεύουν Άγγλους, Γάλλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν κακήν-κακώς, με απολογισμό δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. 

Στις 12 Αυγούστου, ενώ οι μάχες μαίνονταν ένα ολόκληρο Σύνταγμα διατάχθηκε να πραγματοποιήσει έφοδο, μέσα από ένα παχύ στρώμα νεφών που κάλυπτε τις πλαγιές, βολές πολυβόλων και πυροβόλων. Στόχος τους μια δασωμένη έκταση σε βουνό πάνω από τον Κόλπο της Σούβλα. Χάθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνος, ενώ σύντροφοί τους που βρίσκονταν σε χαρακώματα μερικές δεκάδες μέτρα πιο πίσω δεν άκουσαν ούτε φωνή. Μετά τον πόλεμο, πολλοί έψαξαν τι απέγιναν οι Βρετανοί στρατιώτες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 
Η Ενάτη Λεγεώνα


Οι πρόσφατες ταινίες που δίνουν τη δική τους εκδοχή για την τύχη της Ενάτης, αναζωπύρωσαν το διάλογο σχετικά με την τύχη της. Ήταν πράγματι εκείνοι που έγιναν οι... Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης με το Βασιλιά Αρθούρο και το Εξκάλιμπερ, ή έπεσαν μέχρις ενός στις απέλπιδες μάχες με τους Πίκτες, πρόγονους των Σκωτσέζων, χωρίς να μείνει τίποτα να τους θυμίζει; Η πραγματικότητα ίσως να είναι πιο... πεζή, καθώς ιστορικοί σημειώνουν πως η εξαφάνισή της από τα ιστορικά αρχεία κάποια στιγμή το 2ο αι. μ.Χ. έχει εξήγηση: Δεν ήταν ασυνήθιστο να διαλύονται μονάδες που είχαν υποστεί κάποια ήττα και μετασχηματίζονταν σε νέες, χωρίς το όνειδος της συντριβής να τους κατατρέχει. Το πιθανότερο είναι ότι η Ενάτη άλλαξε αριθμό και οι νεκροί της δεν ήταν περισσότεροι από τις απώλειες που είχαν συνήθως οι Ρωμαίοι στις μάχες με τους ιθαγενείς της Βρετανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.