Translate

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στο παρά πέντε πριν τον αφανισμό της Γης




Το συμβολικό «ρολόι της καταστροφής» καταμετρά την πιθανότητα πυρηνικού ολέθρου, περιβαλλοντικής καταστροφής και βιοτρομοκρατίας


Η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής, καθώς οι επιστήμονες μετακίνησαν τους δείκτες του συμβολικού «ρολογιού της καταστροφής» ένα λεπτό πιο κοντά στα Μεσάνυχτα.


Με τον λεπτοδείκτη να έχει πλέον φτάσει στο… παρά πέντε, εξαιτίας όχι μόνο της έλλειψης προόδου, αλλά και της οπισθοδρόμησης σε αρκετές περιπτώσεις, στους τομείς του περιορισμού των πυρηνικών όπλων, της αδυναμίας ελέγχου των δραματικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και της εξέλιξης της βιοτρομοκρατίας, οι ειδικοί στέλνουν δραματική προειδοποίηση για την ανεξέλεγκτη πορεία του πλανήτη μας προς την εξολόθρευση.

Από το 1947, λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, πυρηνικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της πρώτης ατομικής βόμβας, δημιούργησαν το «ρολόι της καταστροφής» προκειμένου να καταγράφουν τις απειλές κατά της ανθρωπότητας, με προεξάρχουσα την πυρηνική καταστροφή. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο σύμβολο για τους κινδύνους που απειλούν το ανθρώπινο γένος με ολοκληρωτική καταστροφή. Σήμερα 19 κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Ατομικών Επιστημόνων και μελετούν διεξοδικά τα δεδομένα και εκτιμούν τις πιθανότητες έλευσης του… Αρμαγεδδώνα.

«Αν και το 2010 ο λεπτοδείκτης είχε γυρίσει προς τα… πίσω, τα δειλά βήματα προόδου που είχαν καταγραφεί πριν δύο χρόνια στον περιορισμό των πυρηνικών, την ανάληψη δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και του ελέγχου των βιολογικών όπλων αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες», σημειώνει ο Λόρενς Κράους, μέλος της επιτροπής που… κουρδίζει το «ρολόι» και συμπληρώνει: «Σήμερα το μείζον θέμα είναι η έλλειψη αποφασιστικότητας στην εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων που δε θα πλήττουν το περιβάλλον και δε θα απειλούν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Πυρηνικός αφοπλισμός, Κλιματική Αλλαγή και βιοτρομοκρατία
Στις επισημάνσεις τους, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη περιφερειακών πυρηνικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν, σε συνδυασμό με τον ανοικτό ανταγωνισμό των παραδοσιακών υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας, μεγεθύνει την πιθανότητα καταστροφής. Ακόμα όμως και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφική, όπως καταδεικνύει το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Η εξέλιξη των επιστημών από την άλλη πλευρά, δημιουργεί μια νέα γενιά τρομοκρατίας, η οποία βασίζεται στη βιοτεχνολογία. Ανθεκτικοί ιοί, κατασκευασμένοι στα εργαστήρια ιδιωτικών αλλά και κρατικών υπηρεσιών, είναι πιθανό να διαρρεύσουν στο περιβάλλον ακόμα και εσκεμμένα, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σήμερα το «ρολόι της καταστροφής» είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, λόγω των πολύπλευρων απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος και η ύπαρξή του ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.