Translate

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο υποβρύχιο


Ένα υποβρύχιο των Νοτίων, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου, το H.L. Henley, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά από την ανέλκυσή του, πριν από 10 περίπου χρόνια στο Τσάρλεστον των ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα ιστορικό υποβρύχιο, καθώς είναι το πρώτο που κατάφερε να βυθίσει εχθρικό πολεμικό πλοίο, το Housatonic to 1864, πριν χαθεί αύτανδρο. Την εποχή εκείνη, το νέο μυστικό όπλο  που θα άλλαζε για πάντα τις ισορροπίες στις θάλασσες, ξεπερνούσε κάθε φαντασία. 
Μετά από κοπιώδεις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του 13 μέτρων κυλινδρικού υποβρυχίου, οι ειδικοί θα το τοποθετήσουν σε δεξαμενή, ώστε να το προστατεύσουν από περαιτέρω φθορά, επιτρέποντας όμως στους επισκέπτες να το δουν και να φανταστούν πως ήταν η ζωή μέσα σε αυτό. 
Το "ψάρι-τορπίλη", όπως ονομαζόταν, είχε βυθιστεί δύο φορές κατά τη διάρκεια των δοκιμών του, με κόστος 13 πνιγμένους, αλλά είχε ανασυρθεί, επισκευαστεί και ετοιμαστεί για τις επιχειρήσεις.
Το βράδι της 17ης Φεβρουαρίου του 1864 το Henley και το οκταμελές του πλήρωμα πλησίασαν το πολεμικό των Βορείων και τοποθέτησαν ένα εκρηκτικό βάρους 64 κιλών στα ύφαλά του. Η έκρηξη διέλυσε το πλοίο και το έστειλε στο βυθό. Η μοίρα τα έφερε έτσι που και το ίδιο ακολούθησε το θύμα του, πιθανόν από κάποια διαρροή που προκλήθηκε από το ωστικό κύμα της έκρηξης. 
Όταν στις αρχές της νέας χιλιετίας εντοπίστηκε και ανελκύστηκε, οι συντηρητές απομάκρυναν περισσότερους από 10 τόννους ιζήματος από το εσωτερικό του και εντόπισαν τα λείψανα των ναυτικών, ακόμα και τμήματα ρουχισμού και προσωπικά είδη τους. 
"Το υποβρύχιο ήταν μια χρονοκάψουλα" σημείωσε στο MSNBC ο αρχαιολόγος Μπεν Ρέννισον.
Οι μελέτες και η διαδικασία συντήρησης συνεχίζονται για το πρώτο υποβρύχιο που κατάφερε να βυθίσει εχθρικό σκάφος επιφανείας, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη θάλασσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.