Translate

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Έπεσαν οι… μάσκες της «συμμορίας των ιών»


Οι υπεύθυνοι του Facebook, της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που απαριθμεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες πέντε Ρώσων, κατηγορώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τη διασπορά ενός ηλεκτρονικού «ιού» που έχει πλήξει τους υπολογιστές 800 τουλάχιστον χιλιάδων χρηστών από το 2008. Η «συμμορία του Koobface», λέξη που προκύπτει από τον αναγραμματισμό του Facebook, αποκόμισε κέρδη τουλάχιστον 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ωχριά μεν μπροστά στις διαδικτυακές απάτες με λεία δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι όμως η πρώτη καταγεγραμμένη μαζική «επίθεση» κατά των χρηστών του Facebook.


Η δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην αποθάρρυνση όσων έχουν παρόμοιες βλέψεις, αλλά και ως μοχλός πίεσης προς τις αρμόδιες ρωσικές αρχές για τη σύλληψή τους.

Μετά από μια διετία ερευνών, Γερμανοί ειδικοί κατά του κυβερνοεγκλήματος κατάφεραν να ξετυλίξουν το μίτο της απάτης, εντοπίζοντας τους Ρώσους χάκερς, οι οποίοι με έδρα την Αγία Πετρούπολη, είχαν στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο προσβολής των υπολογιστών των χρηστών, αποκτώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Μέσω αυτών, κατάφερναν να στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα και να εγκαθιστούν κακόβουλα προγράμματα υποκλοπής δεδομένων.

Από τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, οι χάκερς έσπευσαν να εξαφανίσουν τα διαδικτυακά τους ίχνη. «Όσοι ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες μέσω του Facebook θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν και θα συλληφθούν», δήλωσε στην εφημερίδα «Νιού Υόρκ Τάιμς» ο υπεύθυνος ασφαλείας της ιστοσελίδας, Τζο Σάλιβαν.


Το μείζον θέμα που προκύπτει πλέον δεν είναι μόνο ότι οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο ότι δεν υπάρχει μια διεθνής διακρατική συμφωνία που θα έφερνε στο εδώλιο του κατηγορούμενου τους «διαδικτυακούς εγκληματίες».

«Οι αρχές της Ρωσίας δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί επίσημα και δεν έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες σύλληψης των υπόπτων», σημείωσε η Λαρίσα Ζούκοβα, από τη διεύθυνση καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της χώρας, τη στιγμή που εκκρεμούν εντάλματα και κατά άλλων υπόπτων από διάφορες χώρες που έχουν υποκλέψει στοιχεία πιστωτικών καρτών και προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

Τέλος στα “like”, ήρθαν τα… “live
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η νέα αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αναρτώνται οι προτιμήσεις των χρηστών στο facebook, αποτελεί έναν ακόμα κίνδυνο κατά της ιδιωτικότητας. Οι εφαρμογές υπολογίζουν μέσω ειδικών αλγορίθμων τα ενδιαφέροντα των χρηστών, «βομβαρδίζοντάς» τους με μηνύματα και αναρτήσεις, ενώ εν αγνοία του χρήστη είναι επίσης εφικτό να σταλεί σε όλη τη λίστα των «φίλων» ένα μήνυμα που είχε αρχικά ως αποδέκτη μόνο ένα στενό κύκλο. Οι υπέρμαχοι της προστασίας προσωπικών δεδομένων τονίζουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους χρήστες, καθώς όποια πληροφορία «ανέβει» στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γίνεται αυτόματα «δημόσιο κτήμα», στο οποίο μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και κακόβουλα άτομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.