Translate

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται τα βιονικά γυαλιά



Τέλος στους υπολογιστές και τις κάθε λογής συσκευές χειρός θα βάλουν τα… βιονικά γυαλιά, καθώς θα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να βλέπουν καλύτερα, έχοντας παράλληλα πρόσβαση στα δεδομένα των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμα και στο Διαδίκτυο. Θυμίζοντας σειρές επιστημονικής φαντασίας, ή παλιότερες διαφημίσεις με τα υποτιθέμενα «γυαλιά-ακτίνες Χ», τα ειδικά γυαλιά χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία, προσαρμοσμένη σε έναν σκελετό και υπόσχονται ότι όσοι τα χρησιμοποιήσουν θα… ξεχάσουν τα «παραδοσιακά» κομπιούτερ.


Η Ισραηλινή εταιρεία Lumus παρουσίασε στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών στο Λας Βέγκας τα γυαλιά PD-18-2, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του μέλλοντος, τα οποία διαθέτουν ειδικό επεξεργαστή και λογισμικό στους βραχίονές τους και εκπέμπουν πληροφορίες μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη τους. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η οθόνη προβολής είναι ημιδιαφανής και δεν παρεμποδίζει την όραση του χρήστη, επιτρέποντας έτσι παράλληλες δραστηριότητες.

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στην πολεμική αεροπορία της χώρας, μεταξύ άλλων, καθώς οι πληροφορίες για την πτήση, την εμπλοκή με εχθρικούς στόχους, ακόμα και ο έλεγχος των συστημάτων του αεροσκάφους, προβάλλονται κατευθείαν στα μάτια των πιλότων, χωρίς να χρειάζεται να κοιτούν τον πίνακα οργάνων, τα χειριστήρια ή την προβολή τους στο αλεξήνεμο του αεροσκάφους. Επίσης, παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται με επιτυχία στη χειρουργική, επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να διεξάγει λεπτές επεμβάσεις χωρίς να παίρνει το βλέμμα του από τον ασθενή.


«Τα γυαλιά προσφέρουν ευρύ πεδίο και περιλαμβάνουν και την προβολή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο», σημείωσε ο Δρ. Έλι Γκλίκμαν, υπεύθυνος της εταιρείας και συμπλήρωσε: «Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να καταφέρουμε να βρούμε τη σωστή δοσολογία μεταξύ του περιβάλλοντος και της προβολής δεδομένων, ώστε να μη λειτουργεί το ένα κατά του άλλου».

Δε λείπουν όμως και εκείνοι που είναι μάλλον επιφυλακτικοί με τα βιονικά γυαλιά, καθώς υποστηρίζουν ότι θα αποσπούν την προσοχή των χρηστών, με απρόβλεπτες συνέπειες, είτε είναι πεζοί, είτε οδηγούν κάποιο όχημα. «Η χρήση του ασύρματου ακουστικού των κινητών τηλεφώνων προκαλεί αρκετά ατυχήματα, λόγω της έλλειψης συγκέντρωσης των χρηστών τους. Φανταστείτε τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος από οδηγούς που θα διαβάζουν στα γυαλιά τους κάτι που θα τους συγχύσει ή θα τους απορροφήσει τόσο, ώστε να μην προσέχουν στο δρόμο».

Τα βιονικά γυαλιά εκτιμάται ότι θα τεθούν σε κυκλοφορία αφού λάβουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις ασφαλούς χρήσης και λειτουργίας από τις αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.