Translate

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Viva Las... Gadgets - εντυπώσεις από την έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας




Το Λας Βέγκας είναι η… Μέκκα του τζόγου, αυτές τις μέρες όμως και μέχρι την Παρασκευή, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των απανταχού της Γης… γκατζετάκηδων,  καθώς το μέλλον της τεχνολογίας και τα προϊόντα που υπόσχονται ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών συσκευών του Κόσμου.

Τηλεοράσεις-πύλες στο Διαδίκτυο, άλλες που θα κάνουν εκείνες της υψηλής ανάλυσης να μοιάζουν με… αντίκες, υπερυπολογιστές που θα έχουν μπαταρίες με διάρκεια… εβδομάδων και βάρος φτερού και φορητά στερεοφωνικά, με άρωμα… δεκαετίας του ’80 στην εμφάνιση και λίγο από το μύθο του Μπομπ Μάρλει στο όνομα είναι εκείνα που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής, χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι κρυμμένοι… άσσοι στα μανίκια των τεχνολογικών κολοσσών

Τηλεοράσεις
Όσοι «προφήτευαν» πριν από χρόνια, ότι το διαδίκτυο δε θα καταργήσει την τηλεόραση, αλλά απλώς θα την μεταλλάξει, αποδεικνύονται αληθινοί. Οι νέες συσκευές που παρουσιάστηκαν στην φετινή CES, δείχνουν τη νέα αυτή τάση: Σύνδεση της τηλεόρασης στο διαδίκτυο και αναβάθμισή της σε… έξυπνη συσκευή. Η κορεατική εταιρεία Samsung, πρώτη σε πωλήσεις τηλεοράσεων παγκοσμίως, παρουσίασε το μοντέλο ES8000 με οθόνη LED, η οποία συνδέεται στο διαδίκτυο, καταργεί το τηλεκοντρόλ, αφού αναγνωρίζει εντολές μέσω χειρονομιών και φωνής, ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης της, μπορεί να την αναβαθμίσει διαδικτυακά, σύμφωνα με τις επιταγές της τεχνολογίας, όποτε εκείνος το επιθυμεί. Από την άλλη πλευρά, η μεν Lenovo ανακοίνωσε την κατασκευή της πρώτης τηλεόρασης, η οποία θα βασίζεται στο λογισμικό Android της Google, ενώ η LG παρουσίασε την πρώτη «ultra HD» τηλεόραση. Πρόκειται για μια συσκευή 84 ιντσών με πολύ υψηλή ανάλυση (8 megapixel) αρκετά πιο εξελιγμένη από την γνωστή high definition ανάλυση, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες της ένα βήμα πριν την εμπειρία της κινηματογραφικής προβολής. 

BOX 2
Ultrabooks
Είναι η τελευταία τάση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αντικατάσταση τόσο των υπολογιστών – ταμπλέτα, όσο και των laptop. Τα Ultrabooks, διότι περί αυτών ο λόγος, είναι ένα νέο είδος υπολογιστή, το οποίο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός laptop, ενώ παράλληλα είναι τόσο λεπτό και ελαφρύ, όσο ένας υπολογιστής – ταμπλέτα. Ήδη η ταϊβανέζικη Acer παρουσίασε τον λεπτότερο φορητό υπολογιστή στον κόσμο, τον Aspire S5, ο οποίος έχει πάχος μόλις 15 χιλιοστά, είναι δηλαδή 2 χιλιοστά πιο λεπτός από το MacBook Air της Apple. Ζυγίζει περίπου 1,35 κιλά, ενώ η μπαταρία του –όπως υποστηρίζει η εταιρεία– μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για εβδομάδες χωρίς επαναφόρτιση (σε θέση αναμονής). Το μηχάνημα αυτό, είναι το πρώτο από τουλάχιστον 75 μοντέλα ultrabooks, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν φέτος στην αγορά από διάφορους κατασκευαστές. Ξεχωρίζουν εκείνα της Intel, τα οποία ελέγχονται με χειρονομίες μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων.       

Μουσική
Δύο συσκευές που παρουσιάστηκαν στη φετινή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών του Λας Βέγκας, αναμένεται να ενθουσιάσουν τους φίλους της μουσικής. Το Marley Bag of Rhythm, της εταιρείας House of Marley είναι αξιοποιεί τη δημοφιλία του θρύλου της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, η οικογένεια του οποίου διευθύνει την εταιρεία, αφετέρου δε, αποτίει φόρο τιμής, στα φορητά στερεοφωνικά της δεκαετίας του 80. Στην ουσία είναι μια τσάντα από καμβά στο άνοιγμα της οποίας βρίσκεται μια ξύλινη υποδοχή ipod και ipad με ενσωματωμένα ηχεία. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και θα κοστίζει περίπου 235 ευρώ. Το δεύτερο γκάτζετ ονομάζεται Guitar Apprentice και είναι μια κιθάρα, η οποία στην θέση των χορδών διαθέτει μια υποδοχή για ipad. Απευθύνεται τόσο σε γνώστες, όσο και σε ερασιτέχνες, αφού διατίθεται και ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης κιθάρας. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012 και θα κοστίζει περίπου 77 ευρώ. 

Μονομαχία στο… Λας Βέγκας για τα βραβεία καινοτομίας

Χιλιάδες συσκευές, για κάθε χρήση και… γούστο, μονομαχούν κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας, με έπαθλο τα πολυπόθητα βραβεία καινοτομίας. Πρόκειται για γκάτζετ χαμηλού κόστους, αλλά μεγάλης χρησιμότητας.

Την ύψιστη διάκριση κατέκτησε για το 2012 η RCA με την μπρίζα-USB, η οποία μετατρέπει κάθε παροχή ρεύματος σε διπλό φορτιστή ηλεκτρονικών συσκευών, χωρίς την ανάγκη μετασχηματιστή ή καλωδίων. Η μπρίζα-USB διατίθεται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ και κοστίζει 14 ευρώ.

Η συσκευή Basis μοιάζει με ρολόι, αλλά στην ουσία είναι ένας γιατρός… χειρός, καθώς καταγράφει τους δείκτες υγείας, από την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία, μέχρι την πρόσληψη θερμίδων και τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι την Άνοιξη και η τιμή είναι ακόμα άγνωστη.  

Θερμοστάτης που σκέπτεται; Αυτό ακριβώς είναι ο Nest, με κόστος που δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Συνδέεται με την αυτόνομη θέρμανση του σπιτιού σας, ρυθμίζεται ακόμα και μέσω κινητού και εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα, καθώς «μαθαίνει» τις συνήθειές σας και προσαρμόζεται ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.