Translate

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αλλάζει χέρια ο θησαυρός


Την ετυμηγορία ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Φλόριντα των ΗΠΑ αναμένουν εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης και της Odyssey Marine Exploration σχετικά με την τύχη του τελευταίου μέρους του θησαυρού που εντοπίστηκε από την εταιρεία αναζήτησης ναυαγίων το 2007.
Μετά από πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης για την "πατρότητα" του θησαυρού του Νουέστρα Σενιόρα ντε λας Μερθέδες, ενός ισπανικού πλοίου φορτωμένου με 600 χιλιάδες αργυρά νομίσματα το οποίο βυθίστηκε σε ναυμαχία με τους Άγγλους το 1804, οι αρχές των ΗΠΑ δικαίωσαν την ισπανική πλευρά και της απέδωσαν τη μερίδα του λέοντος από το θησαυρό.
Ένα τμήμα του πολύτιμου φορτίου βρίσκεται ακόμα στο Γιβραλτάρ, βάση της εταιρείας κατά τις υποβρύχιες αναζητήσεις του ναυαγίου και πλέον αναμένεται η απόφαση σχετικά με την τύχη και των τελευταίων νομισμάτων, αλλά και των προσωπικών αντικειμένων των ναυτών που ανασύρθηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας. 
Εκτός όμως από τους δύο διαδίκους, στο προσκήνιο εμφανίστηκαν και... απόγονοι του ιδιοκτήτη του θησαυρού που βρισκόταν στο πλοίο, οι οποίοι διεκδικούν για λογαριασμό τους το θησαυρό.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναλυτικός κατάλογος των ευρημάτων, εκτός από μια γενική λίστα  της Odyssey που παρουσιάζει αρκετές ανακρίβειες, πολλοί θεωρούν ότι ακόμα και αν κερδίσει η ισπανική κυβέρνηση οριστικά και αμετάκλητα τη δίκη, μερικά νομίσματα, τα οποία αξίζουν εκατομμύρια στους κύκλους των συλλεκτών, θα "χαθούν" κατά τη μεταφορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.