Translate

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Βρήκαν το "κλειδί" της λαιμαργίας




Ταυτοποιήθηκε μετά από πειράματα σε ποντίκια ο «ένοχος» της παχυσαρκίας, καθώς αμερικανοί ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν δημοσίευσαν  στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Νature Medicine»  ότι εντόπισαν τη μετάλλαξη σε συγκεκριμένο γονίδιο που αναστέλλει την αίσθηση κορεσμού.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει το δρόμο σε στοχευμένες μεθόδους ελέγχου του βάρους, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες έρευνες σε ανθρώπινα γονίδια, ώστε να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη αυτή μετάλλαξη, η οποία είναι γενικά σπάνια στον άνθρωπο, προκαλεί «έκρηξη» στα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση του σωματικού βάρους στον άνθρωπο που οδηγεί στην παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε άλλες ορμονικές ή οργανικές διαταραχές, είναι η πρώτη φορά που πιστοποιείται ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο του εγκεφαλογενούς νευροτροφικού παράγοντα, ή BDMF, ευθύνεται για την αναστολή της αίσθησης κορεσμού.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατανόηση των μηχανισμών αυτών θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία του κορεσμού
Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια κατέδειξε ότι εκείνα που διέθεταν τη γονιδιακή μετάλλαξη κατανάλωναν έως και 80% περισσότερη τροφή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, με εμφανείς επιπτώσεις στο βάρος και τη λειτουργία των ζωτικών τους οργάνων.

Μετά από ένα γεύμα, ορμόνες όπως η λεπτίνη και η ινσουλίνη, στέλνουν «σήμα» στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, ότι ο οργανισμός έχει λάβει την ποσότητα και τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται, ώστε να σταματήσει τη κατανάλωση φαγητού.

Στα ποντίκια που εμφάνιζαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη όμως, τα «σήματα» που έστελναν οι συγκεκριμένες ορμόνες «χάνονταν» στο λαβύρινθο των νευρώνων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην ανακόπτεται η όρεξη και να μη δημιουργείται αίσθημα κορεσμού.

Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αν και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σωματικού βάρους των ανθρώπων, θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί η ακριβής διασύνδεση μεταξύ τους, έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να δημιουργηθούν στοχευμένες θεραπείες για τον άνθρωπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.