Translate

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το πλήρες αρχείο του Αϊνστάιν μετακομίζει στο… Διαδίκτυο


Το πλήρες αρχείο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, από την προσωπική του αλληλογραφία μέχρι τα χειρόγραφα της θεωρίας της σχετικότητας, θα είναι για πρώτη φορά προσβάσιμο σε όλους μέσω Διαδικτύου.

Το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ανήκει το αρχείο του διάσημου επιστήμονα αποφάσισε να φωτογραφήσει και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα http://alberteinstein.info/ περισσότερα από 80.000 έγγραφα. Τα «αποκαλυπτήρια» της συλλογής πραγματοποιήθηκαν χθες και η διαδικασία ψηφιοποίησης του υλικού προσφέρει τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους ερευνητές, αλλά και το ευρύ κοινό να δει την πορεία του γερμανοεβραίου επιστήμονα προς την κορυφή της επιστημονικής καταξίωσης. «Η γνώση δεν πρέπει να κρύβεται, αλλά να είναι ανοιχτή σε όλους», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου Μεναχέμ Μπεν Σασσόν. Μέχρι στιγμής, σχεδόν 7 χιλιάδες σελίδες που χρονολογούνται μέχρι το 1921 διατίθενται διαδικτυακά και στο προσεχές διάστημα θα «ανέβουν» επιπλέον 73 χιλιάδες έγγραφα.

Εκτός όμως από τις επιστημονικές παρατηρήσεις, πλήθος άλλων εγγράφων φωτίζει την προσωπικότητα του Αϊνστάιν, μεταξύ των οποίων τις σχέσεις που ανέπτυσσε με το γυναικείο φύλο, αλλά και θέματα που… προβλημάτιζαν τους θαυμαστές του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επιστολή που έγραψε ένα κοριτσάκι  ηλικίας 6 ετών στο διάσημο για την… ατημέλητη κόμμωσή του επιστήμονα: «Είδα τη φωτογραφία σας στην εφημερίδα, καλό είναι να επισκεφθείτε ένα κουρείο».

Δραστήριος υπέρμαχος της παγκόσμιας Ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού, ο εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της ατομικής βόμβας, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών και τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, οι οποίοι ζούσαν υπό αυστηρό καθεστώς φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν έλαβε το βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 1921.  Είναι διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας που άλλαξε τα δεδομένα σε ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών εφαρμογών, δώρισε το χειρόγραφο στο πανεπιστήμιο το 1925 και κληροδότησε το πλήρες αρχείο του στο συγκεκριμένο μορφωτικό ίδρυμα το 1955.


E=MC2
H διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα δημοσιεύθηκε το 1905 και παρουσιάστηκε το 1915, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους επιστήμονες της εποχής, επειδή αναιρούσε τη μέχρι τότε γενικά αποδεκτή θεωρία του Ισαάκ Νεύτονα για τη βαρύτητα. Ο Αϊνστάιν πρότεινε ένα θεωρητικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις οφείλονται στην καμπύλωση του χωροχρόνου που προκαλείται από τη μάζα και την ενέργεια που βρίσκονται σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.