Translate

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αποκαλυπτήρια για το αρχηγείο του Χίτλερ στην Ουκρανία


Το χωριό Βίνιτσα της Ουκρανίας, νοτιοδυτικά του Κιέβου "κρύβει" ένα αιματοβαμμένο μυστικό: Το αρχηγείο του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο, μια τσιμεντένια κατασκευή, η οποία πιθανόν να εκτείνεται σε επτά υπόγεια επίπεδα.


Άρχισε να χτίζεται το 1941, στις αρχές της "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσσα", όπως ονομάστηκε η επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, από 14.000 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1942. Όσοι εργάτες επέζησαν από τις κακουχίες, εκτελέστηκαν από τους αδίστακτους Γερμανούς και κατέληξαν σε ομαδικούς τάφους, ένα ακόμα δείγμα της αγριότητας των Ναζί, αλλά και της μορφής των εχθροπραξιών στο Ανατολικό Μέτωπο.


Το 1944, κατά την άτακτη υποχώρηση των Ναζί από την περιοχή, ο ίδιος ο Χίτλερ έδωσε την εντολή της καταστροφής του Wehrwolf, όπως ονομαζόταν το αρχηγείο του, με εκρηκτικά.


Πριν από μερικούς μήνες η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το χώρο σε Μουσείο, υπαναχώρησε όμως μπροστά στις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής που δεν ήθελαν να δουν το χωριό τους να γίνεται τόπος προσκυνήματος από νεοναζί νοσταλγούς του Χίτλερ.































Σήμερα στο χώρο υπάρχουν ακόμα τμήματα του αρχηγείου, με διάφορους λαθρανασκαφείς να ψάχνουν για ψήγματα της ιστορίας της περιοχής, προκειμένου να τα μοσχοπουλήσουν σε τουρίστες και συλλέκτες.


Το συγκρότημα διέθετε 81 υπέργεια κτίρια, μεταξύ των οποίων πισίνα, καζίνο, χώρους ενδιαίτησης για το πολυμελές επιτελείο του παράφρονα Γερμανού δικτάτορα και οι τοίχοι ξεπερνούσαν σε πάχος τα 2,5 μέτρα σε κάποια σημεία.





Οι ουκρανικές αρχές πάντως δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας Μουσείου, καθώς το συνάλλαγμα των τουριστών είναι πιο ισχυρό επιχείρημα από τις αντιδράσεις των κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.