Translate

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τιτανικός: Ρούχα και παπούτσια, μάρτυρες της τραγωδίας



Εκατό χρόνια μετά τη βύθιση του Τιτανικού, φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης των Η.Π.Α. (ΝΟΑΑ) από την άβυσσο των 3.800 περίπου μέτρων που αναπαύεται το ναυάγιο, στοιχειώνουν τις μνήμες και θυμίζουν την ανθρώπινη πλευρά της καταστροφής.


Αν και τα θύματα μεταξύ των επιβατών και του πληρώματος ξεπέρασαν τους 1500, μόλις 340 περίπου πτώματα περισυλλέχθηκαν από τα πλοία που έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής. Περισσότεροι από 1100 άνθρωποι ακολούθησαν τον Τιτανικό στην πορεία του προς το βυθό, καθιστώντας τον την τελευταία κατοικία τους. Η ειρωνεία είναι ότι το διάσημο ναυάγιο χαρακτηρίστηκε «μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Ουνέσκο μόλις πριν από λίγες ημέρες, απαγορεύοντας πλέον την ανέλκυση αντικειμένων από αυτό, μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα πρακτική που έχει φέρει στην επιφάνεια χιλιάδες αντικείμενα από την άβυσσο και εκατομμύρια δολάρια στις τσέπες των σύγχρονων… τυμβωρύχων.


Οι ανέκδοτες μέχρι πρόσφατα φωτογραφίες προέρχονται από υποβρύχια που καταδύθηκαν το 2004 και το 2010 και καταγράφουν τις τελευταίες δραματικές στιγμές που έζησαν οι επιβάτες και το πλήρωμα του υπερωκεάνιου, πριν χαθούν για πάντα στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Κάποια ζευγάρια παπούτσια, ένα σακάκι, μερικά κέρματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα βρίσκονται στο λεπτό ίζημα του βυθού, εκεί ακριβώς που είναι η τελευταία κατοικία των ιδιοκτητών τους.


«Η θέση των παπουτσιών και των άλλων αντικειμένων δεν μπορεί να είναι προϊόν σύμπτωσης, αλλά υποδεικνύουν το σημείο που βρέθηκαν στο βυθό τα θύματα», σχολίασε ο Τζέιμς Ντελγκάντο, διευθυντής της υπηρεσίας ενάλιας κληρονομιάς της ΝΟΑΑ και συμπλήρωσε: «Η παρουσία τους αποτελεί το πιο δυνατό στοιχείο που θυμίζει το κόστος του ναυαγίου σε ανθρώπινες ζωές, κάτι που μερικές φορές ξεχνάμε λόγω της μυθολογίας που συνοδεύει τον Τιτανικό».

Ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έχει καταδυθεί 33 φορές με υποβρύχιο στο ναυάγιο δεν εντόπισε ανθρώπινα λείψανα, αν και ο ίδιος είχε τραβήξει φωτογραφίες αντικειμένων που κάποτε ανήκαν σε επιβάτες του. Ο ωκεανογράφος Μπομπ Μπάλαρντ, ο πρώτος που εντόπισε το ναυάγιο, εξήγησε ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν περισσότερα λείψανα στα έγκατα του Τιτανικού, καθώς η απουσία οξυγόνου και μικροοργανισμών που αποσυνθέτουν κάθε οργανική ύλη πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των λειψάνων των νεκρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.