Translate

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αρχαίοι λαθρέμποροι σε ρωμαϊκό ναυάγιο


Η ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού ναυαγίου του 3ου αιώνα μ.Χ. σε βάθος μόλις 2 μέτρων στο Τράπανι της Ιταλίας έκρυβε εκπλήξεις για τους ενάλιους αρχαιολόγους.




Εκτός από την πληθώρα αμφορέων στους οποίους βρέθηκαν ίχνη από ξηρούς καρπούς, σύκα, κρασί και λάδι, οι ειδικοί εντόπισαν κάποια κυλινδρικά κεραμικά αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούσαν στην ανέγερση οικοδομών της εποχής, ιδίως για τη στήριξη σε κατασκευή αψίδων.  




Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το επιμελώς κρυμμένο φορτίο είχε τετραπλάσια τιμή πώλησης στη Ρώμη, σε σύγκριση με τη Βόρεια Αφρική από όπου είχε αποπλεύσει το 15 μέτρων σκαρί και οι ναυτικοί ενίσχυαν το πενιχρό τους εισόδημα με το λαθρεμπόριο των υλικών.


Το ναυάγιο και το φορτίο του διασώθηκαν σε άριστη κατάσταση, παρά το ότι βρισκόταν τόσο κοντά στην ακτή και σε τέτοιο μικρό βάθος, καθώς είχε σκεπαστεί από ίζημα και φύκια, τα οποία λειτούργησαν ως προστατευτικό στρώμα που το διέσωσε για 1700 χρόνια, μέχρι να εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους. 


Διαβάστε εδώ: http://www.archaeorama.com/portfolio/roman-ship-recovered/


και εδώ: http://www.msnbc.msn.com/id/47181178/ns/technology_and_science-science/#.T5kIpbNNuZY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.