Translate

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ρομπότ εκτελούν νοητικές εντολές


Ένα ρομπότ που… υπακούει στην σκέψη του ανθρώπου και εκτελεί κινήσεις εξ αποστάσεως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού καπέλου με ηλεκτρόδια που «διαβάζουν» την εγκεφαλική δραστηριότητα, ένας παραπληγικός σε νοσοκομείο της Σιον καθοδήγησε το ρομπότ στη Λωζάννη, από απόσταση 60 περίπου χιλιομέτρων.

Ο ασθενής έστειλε μια νοητική εντολή στον υπολογιστή του που βρισκόταν στο δωμάτιό του και εκείνος στη συνέχεια τη μεταβίβασε σε έναν άλλο που κινούσε το ρομπότ. Το σύστημα αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Χοσέ Μιλάν της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης, ο οποίος εξειδικεύεται στη δημιουργία συσκευών και λογισμικού που επιτρέπουν τη «συνομιλία» μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ηλεκτρονικών συσκευών. 

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο τόσο στην κατανόηση των νοητικών λειτουργιών και την αποκρυπτογράφηση των εγκεφαλικών κυμάτων, όσο και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και για την κίνηση αναπηρικών αμαξιδίων σημείωσε ο καθηγητής Μιλάν και συμπλήρωσε: «Όταν ξεκινήσει η κίνηση του ρομπότ ή του αμαξιδίου, ο εγκέφαλος μπορεί να χαλαρώσει. Βέβαια η τεχνολογία έχει όρια, καθώς αν βρίσκονται πολλά άτομα γύρω από το αμαξίδιο, είναι πιθανόν τα εγκεφαλικά σήματα να δεχθούν παρεμβολές».
Δεδομένου ότι το ειδικό καπέλο επιτρέπει την αναγνώριση των εγκεφαλικών κυμάτων, έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, το ότι ο νοητικός τηλεχειρισμός του ρομπότ δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ηλεκτροδίων. Αν και το πρόγραμμα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μέχρι το 2020 θα έχουν πλήρως λειτουργικά ρομπότ που θα εκτελούν κινήσεις των ανθρώπων που τα καθοδηγούν πνευματικά.

και τεχνητά μέλη πουνιώθουν
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των νευροεπιστημών δεν περιορίζεται στον έλεγχο συσκευών με τη δύναμη του μυαλού, αλλά επεκτείνεται και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών προσθετικών μελών, τα οποία εκτός από τη δυνατότητα κινήσεων, θα διαθέτουν επίσης και την αίσθηση της αφής και θα μεταδίδουν νευρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο.

Ήδη, τεχνητό «δέρμα» το οποίο διαθέτει ηλεκτρονικούς επεξεργαστές που αναλύουν το κρύο και τη ζέστη έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η καθηγήτρια Στεφανί Λακούρ της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης εξήγησε ότι το προσθετικό δέρμα είναι στην ουσία ένας προσαρμοσμένος αισθητήρας που μιμείται με σχεδόν απόλυτη πιστότητα την αίσθηση αφής του ανθρώπου: 

«Σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες σε επιφάνειες που έχουν ανεξαρτησία και ποικιλία κινήσεων, όπως για παράδειγμα στο τεχνητό μέλος κάποιου ακρωτηριασμένου ανθρώπου. Έτσι, εκτός από την κίνηση του τεχνητού μέλους, θα έχει και την αίσθηση της αφής, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.