Translate

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Διεθνή βραβεία για τις ομορφιές των βυθών του Αιγαίου



Ένα ακόμα διεθνές βραβείο κέρδισε ο Έλληνας υποβρύχιος φωτογράφος Νικόλας Σαμαράς, ο οποίος απέσπασε την τρίτη θέση με το «κλικ» από τα νερά της Χαλκιδικής ενός γυμνοβράγχιου, είδους… σαλιγκαριού της θάλασσας για τους αμύητους, σε έναν από τους πιο γνωστούς διαγωνισμούς παγκοσμίως που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε και η… τελευταία φορά που το έργο του κ. Σαμαρά αναγνωρίζεται από κοινό και κριτικούς εντός και εκτός συνόρων, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς έχει συγκεντρώσει δεκάδες βραβεία και φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. 

«Κάθε βράβευση και διάκριση σε διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας με γεμίζει ικανοποίηση και χαρά και σίγουρα νιώθω πως οι κόποι μου αποδίδουν καθώς δέχομαι την ηθική επιβράβευση και την αναγνώριση. Ορισμένες διακρίσεις όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμένα καθώς οι φωτογραφίες που διαγωνίζονται και κερδίζουν δεν προέρχονται από ένα δαπανηρό ταξίδι σε έναν εξωτικό καταδυτικό προορισμό αλλά από τα μαγευτικά νερά των Ελληνικών Θαλασσών», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σαμαράς.

Τα θέματα που επιλέγει ο κ. Σαμαράς είναι πολλά και διαφορετικά, όσες και οι εμπνεύσεις που προσφέρει απλόχερα το… βασίλειο του Ποσειδώνα: Ψάρια, μικροσκοπικοί οργανισμοί, ναυάγια, κοράλλια και ό,τι άλλο κινείται ή απλά… ποζάρει στο φακό του καλλιτέχνη αποτελούν τα πιο αγαπημένα του θέματα. 

«Τα πλάσματα που κρύβει ο βυθός έχουν μοναδική ομορφιά την οποία θέλω να αναδείξω μέσα από τις φωτογραφίες μου», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: « Θέλω να στείλω το μήνυμα πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού και πως η δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών θα μπορούσε να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στη διατήρηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων ειδών».

ΒΟΧ
Ο Νικόλας Σαμαράς γεννήθηκε το 1974 και ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την υποβρύχια φωτογραφία από το 2002, με πλήθος βραβεύσεων και εκθέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για το έργο του. Στην ιστοσελίδα του www.underwater-photography.gr υπάρχει πλούσιο υλικό από τους βυθούς της χώρας μας, ίσως τα τελευταία… οχυρά που προσπαθούν να αντέξουν τις καταστρεπτικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που έχουν φέρει το φυσικό περιβάλλον στο χείλος της καταστροφής. 

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς ο Νικόλας δεν περιμένει καμμία επιχορήγηση ή άλλου τύπου επιδότηση από το μίζερο, ελληνικό κατεστημένο που χρόνια τώρα δεν τολμά να κοιτάξει λίγο πιο πέρα από τη ...μύτη του και να εκμεταλλευτεί τα όποια καλά η Φύση και η Θάλασσα μας προσφέρουν απλόχερα στη χώρα μας, αναπτύσσοντας με σωστές προδιαγραφές τον καταδυτικό τουρισμό προς όφελος ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων σ' αυτόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.