Translate

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε τις πλωτές πολιτείες


Ο Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλλερ, ή απλά Μπακ Φούλερ, οραματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 την πλωτή πολιτεία-νησί, τον "Τρίτωνα", όπως την ονόμασε ο ίδιος, η οποία πλέον έχει γίνει ένα από τα αρχιτεκτονικά... στάνταρ της εποχής μας.


Περισσότερο γνωστός από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των γεωδαιτικών θόλων, ο Μπακ Φούλερ, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1895 και πέθανε το 1983, ήταν μια πολυσχιδής και ανήσυχη προσωπικότητα. 

Αλκοολικός και στα όρια της αυτοκτονίας την περίοδο του Κραχ, στα τέλη της δεκαετίας του '20, αποφάσισε να δει τι μπορεί να κάνει "ο καθένας μας και να ωφελήσει τους συνανθρώπους μας και την ανθρωπότητα", όπως έγραψε σε ένα από τα 30 βιβλία που εξέδωσε.


Ο Φούλλερ σχεδίασε και το πρώτο "μίνι" αυτοκίνητο, τη δεκαετία του '30, πολύ πριν δηλαδή η τάση αυτή καταστεί παγκόσμια, μετά τις αλλεπάλληλες πετρελαϊκές κρίσεις. 

Προς τιμήν του πραγματοποιείται αυτές τις μέρες μεγάλη αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο του οραματιστή, οι ιδέες του οποίου αποτέλεσαν την έμπνευση για καθημερινά αντικείμενα, όπως τα laptop των 100 δολαρίων, τις σκηνές-ιγκλού, το σκάφος "plastiki" που κατασκευάστηκε με πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερού.


Είναι ο ίδιος που για πρώτη φορά ανέπτυξε την έννοια της "Γης-διαστημόπλοιου", στην οποία είμαστε όλοι επιβάτες. Πολύ πριν το οικολογικό κίνημα και τους κάθε λογής... οι-κωλό-γους, ο Φούλλερ υποστήριξε πως χρειάζεται συλλογική δράση για να αλλάξουμε την κοινή μας μοίρα. 

Δείτε εδώ: http://www.buckminster.info


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.