Translate

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αποκαλύπτεται το πιο... βόρειο ναυάγιο της Γης


Το HMS Breadalbane είναι το πιο... βόρειο ναυάγιο της Γης. Βυθίστηκε τον Αύγουστο του 1853, όταν παγιδεύτηκε στους πάγους του Βορειοδυτικού περάσματος, στον Αρκτικό κύκλο. Το πλήρωμά του διασώθηκε, αλλά το πλοίο κατέληξε σε βάθος 105 μέτρων.


Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80 αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε αποστολή καταγραφής της κατάστασής του. Η έκπληξη των μελών της αποστολής που πόντισαν κάμερες και ηχοβολιστικές συσκευές ήταν μεγάλη, καθώς διαπίστωσαν ότι το Μπρενταλμπέην διατηρείται σε άριστη κατάσταση, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο βυθό.




Δεδομένης της ιστορικής σημασίας του ναυαγίου, οι Καναδοί σκοπεύουν να το  "χαρτογραφήσουν" από κάθε οπτική γωνιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες αρχείο, 170 σχεδόν χρόνια μετά τη βύθισή του, ενώ έχουν ήδη ανελκύσει κάποια τμήματά του, όπως το τιμόνι του, για να εκτεθούν σε μουσείο της χώρας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.