Translate

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Instagram, πατέντες και δισεκατομμύρια

Έχει μηδενικά έσοδα, 13 μόλις υπαλλήλους και μετράει λιγότερα από δύο χρόνια «ζωής» και 30 εκατομμύρια φανατικούς χρήστες: Πρόκειται για την εφαρμογή instagram για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, η οποία εξαγοράστηκε από τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έναντι μόλις… ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 760 εκατομμύρια ευρώ). 

Είναι το τελευταίο «χτύπημα», μέχρι τουλάχιστον το επόμενο, του facebook στον αδυσώπητο πόλεμο για το κυνήγι της μερίδας του λέοντος της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς της διαδικτυακής κινητής τηλεφωνίας.


Η instagram είναι μια μορφή κοινωνικής δικτύωσης, με αντικείμενο την ανάρτηση φωτογραφιών, οι οποίες με τη χρήση κατάλληλων φίλτρων αποκτούν μια αίσθηση… ρετρό, θυμίζοντας τις πολαρόιντ παλιότερων δεκαετιών. 

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή καθημερινά και 5 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν καθημερινά το αρχείο της instagram.

Δύο απόφοιτοι του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Κέβιν Σίστρομ και ο Μάικ Κρίγκερ είναι οι άνθρωποι που σχεδίασαν την εφαρμογή, συνδυάζοντας την άμεση ανάρτηση επεξεργασμένων φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, με τη συνδεσιμότητα με άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter και το facebook

Με έδρα ένα μικρό χώρο στο Σαν Φρανσίσκο οι δύο εικοσιπεντάρηδες κατάφεραν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε έναν απύθμενο ωκεανό… δολαρίων.

Δεν ήταν πάντως η πρώτη απόπειρα του Ζάκερμπεργκ να εξαγοράσει την εταιρεία. Από τα πρώτα βήματά της είχε διαπιστώσει την απήχησή της, όσο και τις δυνατότητες ανάπτυξής της και είχε αποπειραθεί και πέρσι να την αποκτήσει. 


Οι ιδιοκτήτες της είχαν τότε προτιμήσει να συνεχίσουν την ανεξάρτητη πορεία τους, αλλά η προχθεσινή προσφορά του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, ήταν πολύ καλή για να την αρνηθούν.

Η είδηση πάντως η οποία προκάλεσε χρηματιστηριακή φρενίτιδα, δεν έγινε δεκτή με θετικά συναισθήματα από χρήστες της υπηρεσίας, οι οποίοι θεωρούν πως το facebook, διαβόητο για τις παραβιάσεις του ιδιωτικού απορρήτου, θα «αξιοποιήσει» κατάλληλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της instagram

Το twitter μάλιστα «πλημμύρισε» από αρνητικά σχόλια: «Μόλις έμαθα ότι ο συλλέκτης προσωπικών δεδομένων αγόρασε την instagram. Ήρθε η ώρα να σβήσω τις φωτογραφίες μου», σχολίαζε ένας χρήστης, τη στιγμή που ένας άλλος έγραφε: «Το αγόρασε το facebook γιατί το έβλεπε ως τον πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή του».

Το θέμα πλέον για τον Ζάκερμπεργκ είναι πως θα καταφέρει να αποκομίσει έσοδα από την instagram, αν και αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο έρεισμα στην κινητή τηλεφωνία, στην οποία στρέφονται όλο και περισσότεροι, εγκαταλείποντας τους προσωπικούς υπολογιστές.

Ο «πόλεμος των ευρεσιτεχνιών»
Ο «πόλεμος των ευρεσιτεχνιών» καλά κρατεί, καθώς η Microsoft έδωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην AOL για να αποκτήσει 800 πατέντες που θα της προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού που αποτελείται από κολοσσούς όπως η Google, η Apple, η Samsung, η Sony και άλλες. 

Οι ευρεσιτεχνίες αυτές είναι «πυρηνικά όπλα» στις αίθουσες των δικαστηρίων, δεδομένου ότι σε αυτές βασίζονται εκατοντάδες εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Πέρσι η Apple και η Microsoft «συμμάχησαν» και πλήρωσαν 4,5 δις δολάρια για 6.000 πατέντες, ενώ το facebook αγόρασε το Μάρτιο από την IBM άλλες 750 έναντι ποσού που δεν έγινε γνωστό μέχρι στιγμής.

ΑΡΙΘΜΟΙ instagram
«Γεννήθηκε» στις 6 Οκτωβρίου 2010,  ως εφαρμογή για το iPhone
500 χιλιάδες δολάρια το αρχικό κεφάλαιο
500 εκ. δολάρια η εκτιμώμενη χρηματιοστηριακή αξία της
13 άτομα προσωπικό
1 δις φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί από χρήστες της εφαρμογής μέχρι σήμερα
5 εκ. φωτογραφίες αναρτώνται καθημερινά
30 εκ. οι χρήστες του instagram
100 εκ. δολάρια από την εξαγορά θα μοιραστούν οι 13 υπάλληλοι
0 δολάρια τα έσοδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.