Translate

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 14-19 Μαΐου 2012



Πολιτικό αδιέξοδο 
Μετά από παλινωδίες ή… κωλοτούμπες στην καθομιλουμένη και συσκέψεις επί συσκέψεων, οι απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης κατέληξαν σε… ακυβερνησία. Όταν περισσεύει η ομφαλοσκοπία, τα κομματικά συμφέροντα και ο φθηνός λεκτικός εντυπωσιασμός, χαμένοι για μια ακόμα φορά είναι τα εκατομμύρια των Ελλήνων, οι οποίοι θα οδηγηθούν ακόμα μια φορά στις κάλπες την ώρα που η χώρα κρατιέται με το ένα χέρι από το χείλος του γκρεμού.

«Αντίο Ακρόπολη» 
Με αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησε το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” που εικονογραφείται με ένα σπασμένο νόμισμα του ευρώ πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό κίονα. Με προνομιακή, όπως φαίνεται, εσωτερική πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μάλλον δεδομένη και πλέον αναζητείται ο πιο πρόσφορος τρόπος. Η ευρωτρομολαγνεία τείνει να εξελιχθεί σε Ολυμπιακό άθλημα.

Πτυχίο στην… ανεργία 
Χωρίς χρησιμότητα οι τίτλοι πανεπιστημιακών σπουδών, αφού το 35% όσων έχουν το προνόμιο να εργάζονται, απασχολούνται σε θέσεις κατώτερες, μισθολογικά και εργασιακά, των προσόντων τους. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου συνανθρώπους μας που βλέπουν τα ποσοστά ανεργίας  τους να εκτινάσσονται την τελευταία διετία. Ερωτηματικά και για τη διάρθρωση της αγοράς εργασίας, αλλά και της βιομηχανίας παραγωγής ανέργων πτυχιούχων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

Κλαδικές συμβάσεις γιοκ 
Ιστορική ημερομηνία η 14η Μαΐου, καθώς σηματοδότησε το τέλος της μεταπολεμικής περιόδου, σε ό,τι αφορά στις κλαδικές συμβάσεις. Με απλά λόγια, μισθοί σε ελεύθερη πτώση μέχρι και 50%, ενώ η διαβόητη κατάργηση της «μετενέργειας» που πιπιλίζουν οι ιθύνοντες σημαίνει ότι οι μισθοί μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν από μηδενική βάση. Συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με τριτοκοσμικούς μισθούς σε μια χώρα που οι τιμές των βασικών αγαθών είναι ανεξέλεγκτες. 

Αυτοί τα… πήραν 
Την εξόφληση στο ακέραιο των κατόχων του ομολόγου των 435 εκ. ευρώ που αρνήθηκε να υπαχθεί στο PSI, ενέκρινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τεχνικά ίσως να ήταν μονόδρομος η απόφαση αυτή, εγείρει όμως ζητήματα ηθικής τάξης: Γιατί δεν εξαιρέθηκαν του «κουρέματος» χιλιάδες μικροομολογιούχοι, άνθρωποι που έχασαν σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής;

Λεφτά… υπήρχαν 
Οι ανερμάτιστες πολιτικάντικες κορώνες, η καλλιέργεια κλίματος ευρωτρομοκρατίας, η ανασφάλεια και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε θεσμούς και πρόσωπα οδήγησε τους Έλληνες να «σηκώσουν» μετά τις εκλογές σχεδόν 1 δις ευρώ από τις τράπεζες, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα «φέσια» στην αγορά έχουν φτάσει στα 700 εκ. ευρώ και η ύφεση καλπάζει με 6,2% το πρώτο τετράμηνο του 2012. Για κάποιους εκλεγμένους όμως σημασία έχει πως θα «γράψουν» στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Ντέρμπι Γαλλίας-Γερμανίας 
Πολλοί… ελληνοκεντριστές στη χώρα μας έσπευσαν να χαιρετήσουν τη νίκη του Ολάντ επί του Σαρκοζί, ως «ελπίδα» για την Ελλάδα, παραγνωρίζοντας ότι ο «πόλεμος» με τη Μέρκελ έχει ως διακύβευμα την κηδεμονία της Ευρώπης και όχι τη σωτηρία της χώρας μας. Όσο περιμένουμε να μας «σώσουν» οι «έξω» και εμείς οι «μέσα» στροβιλιζόμαστε από το θυμικό, την ημιμάθεια και την τυφλή οργή, τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.