Translate

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Επισκέψιμο για δύτες το ιαπωνικό μίνι υποβρύχιο


Στις 31 Μαΐου του 1942, οι Ιάπωνες εξαπέλυσαν επίθεση σε στόχους επιφανείας στο λιμάνι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τρία μίνι υποβρύχια, αντίστοιχα με εκείνα που είχαν χρησιμοποιήσει και στο Περλ Χάρμπορ μερικούς μήνες νωρίτερα.

Αν και η επίθεση είχε πενιχρά αποτελέσματα, τη βύθιση μόλις ενός σκάφους των Αυστραλών με 21 θύματα, η επίθεση αυτή και η παρουσία των Ιαπώνων τόσο κοντά στις ακτές της χώρας προκάλεσε φρενίτιδα υστερίας και σενάρια για πιθανή απόβασή τους.



Τα δύο υποβρύχια ανατινάχτηκαν από τα πληρώματά τους, σε μια κίνηση αυτοκτονίας και τα συντρίμμια τους εντοπίστηκαν σύντομα από τους Αυστραλούς. 

Το τρίτο κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα ανθυποβρυχιακά δίχτυα στο λιμάνι, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο μητρικό του υποβρύχιο, με την τύχη του να παραμένει μυστήριο μέχρι το 2006, όταν εντοπίστηκε σε βάθος 70 περίπου μέτρων από ομάδα ερασιτεχνών αυτοδυτών.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά το χαμό του, οι αρχές της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας αποφάσισαν να επιτρέψουν τις καταδύσεις στο υποβρύχιο, το οποίο αποτελεί και την τελευταία κατοικία των δύο μελών του πληρώματός του.

Για την αποτελεσματικότερη προστασία του ναυαγίου, οι Αυστραλοί έχουν τοποθετήσει κάμερες γύρω από αυτό, έτσι ώωστε να καταγράφεται κάθε κίνηση και απόπειρα βανδαλισμού από ασυνείδητους που "κυνηγούν" λάφυρα από ναυάγια.

Διαβάστε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.