Translate

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μάζεψαν 650 κιλά σκουπίδια σε παραλία 550 μέτρων...


Σκουπίδια βάρους 650 κιλών μάζεψαν εθελοντές  του WWF, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του ΑΡΧΕΛΩΝΑ και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στην μήκους 550 μέτρων παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου, δηλαδή περισσότερο από ένα κιλό απορριμμάτων ανά μέτρο αμμουδιάς. Πλαστικά, δίχτυα και άλλα δείγματα του ανθρώπινου… πολιτισμού είχαν καλύψει την παραλία, παρά το ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως  ζώνη απόλυτης προστασίας, στην οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση παρά μόνο για επιστημονική έρευνα. 

Τα Σεκάνια είναι μια από τις πλέον «πυκνοκατοικημένες» παραλίες ωοτοκίας για τις χελώνες στη Μεσόγειο, καθώς συνήθως «φιλοξενεί» περίπου 800 φωλιές, στις οποίες θα επωαστούν για 55 περίπου ημέρες τα αυγά μέχρι να βγει η… νέα γενιά και είναι η μόνη που ανήκει αποκλειστικά στις χελώνες, αφού το 1994 το WWF αγόρασε την περιοχή που την περιβάλλει για να την προστατεύσει από την τουριστική ανάπτυξη. Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. 

Δύο σημαντικοί βιότοποι διατροφής τους βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική και στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο – Απρίλιο, ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά η ωοτοκία, να κορυφωθεί στις αρχές Ιουλίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Έτσι ο παγκόσμιας σημασίας βιότοπος αναπαραγωγής της Καρέττα στη Ζάκυνθο συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση του απειλούμενου αυτού ζώου και στον εμπλουτισμό των θαλασσών μας με χιλιάδες χελωνάκια κάθε χρόνο. Απαισιόδοξα όμως είναι τα στοιχεία, καθώς μέχρι τα τέλη Απριλίου καταγράφηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ 115 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα, υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με πέρυσι. 

Με πληροφορίες από www.wwf.gr και www.archelon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.