Translate

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η βυθισμένη πόλη των πειρατών στη Τζαμάικα


Είχε χαρακτηριστεί ως η "πιο μοχθηρή πόλη του κόσμου". Ήταν το λιμάνι διαβόητων πειρατών, όπως ο Κάπταιν Χένρι Μόργκαν. Για κάθε άντρα αντιστοιχούσαν πέντε γυναίκες ελευθερίων ηθών. Το ρούμι έρεε άφθονο στα πέτρινα σοκάκια της. Το 1692 όμως, το Πορ Ρουαγιάλ, η πόλη των 7.000 κατοίκων στη Τζαμάικα, κοντά στο Κίνγκστον, τη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού της Καραϊβικής, χτυπήθηκε από σεισμό και από τσουνάμι, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της να χαθεί για αιώνες κάτω από τα κύματα.


Σήμερα, ενάλιοι αρχαιολόγοι καταδύονται στα θολά νερά του άσημου χωριού που κάποτε ήταν φωλιά πειρατών και καταγράφουν την υποβρύχια πλέον πόλη, τα κτίριά της, τους δρόμους και ανασύρουν από το βυθό αντικείμενα μιας άλλης εποχής: Προσωπικά αντικείμενα, όπλα, μαγειρικά σκεύη, πήλινες πίπες και χιλιάδες στάμνες που κάποτε ήταν γεμάτες με μπύρα και ρούμι.


Παρά το ότι παρέμεινε στα χέρια των Άγγλων μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και χρησίμευε ως βάση της ναυτικής μοίρας της Καραϊβικής, η παρακμή της ουσιαστικά άρχισε μετά τα γεγονότα του 1692. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα σχεδιάζεται η ανάδειξη της περιοχής, με βάση την ιστορική της σημασία.



Η δημόσια διοίκηση της Τζαμάικα όμως, δεν έχει ακόμα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα προστατεύσουν την κληρονομιά των πειρατών, ούτε έχει καταφέρει να θέσει υπό καθεστώς Διεθνούς Μνημείου της Unesco το Πορ Ρουαγιάλ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.