Translate

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κορυφώνεται η μάχη της ταμπλέτας με έπαθλο εκατοντάδες δις



Σε μάχη μέχρις εσχάτων κατά της Apple και της Samsung εισήλθε και επίσημα πλέον η Microsoft, με τα αποκαλυπτήρια του Surface, της ταμπλέτας-υπολογιστή που «κονταροχτυπιέται» με το iPad και το Galaxy, με έπαθλο το μερίδιο του λέοντος από την πίτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Διαθέτει οθόνη αφής 10,6 ιντσών, περίπου 27 δηλαδή εκατοστών, μνήμη που φτάνει μέχρι τα 64GB, κάμερα, ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο και φιλικό προς το χρήστη πληκτρολόγιο, ενώ η αρχική τιμή του -αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα- εκτιμάται ότι θα είναι ευθέως ανταγωνιστική σε σύγκριση με το iPad και το Galaxy, περίπου στα 500 δολάρια. Η επίσημη κυκλοφορία του, αρχικά στις ΗΠΑ, θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια το Surface θα… περάσει και τον Ατλαντικό, φτάνοντας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η εταιρεία-κολοσσός της πληροφορικής παρουσιάζει ένα… απτό προϊόν, καθώς είχε κάνει τη στρατηγική επιλογή να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή ηλεκτρονικών προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών, κατέχοντας την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο… σύντροφο για τα προγράμματά μας», δήλωσε χαριτολογώντας στην επίσημη πρεμιέρα της «Επιφάνειας», όπως αποδίδεται το Surface, ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.  

«Κλείνει το μάτι» στις γυναίκες
Προκειμένου να προσελκύσουν το γυναικείο κοινό, οι σχεδιαστές της εταιρείας ετοίμασαν και μια πληθώρα καλυμμάτων σε έντονα χρώματα, τα οποία λειτουργούν και ως πληκτρολόγιο, σε περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι εξοικειωμένος με την οθόνη αφής. Η Microsoft φιλοδοξεί παράλληλα να κάνει το Surface το νέο αναπόσπαστο εργαλείο των επαγγελματιών, καθώς θεωρεί πως το πληκτρολόγιο, η οθόνη αφής και το ειδικό «μολύβι» που επιτρέπει στο χρήστη να ζωγραφίσει στην οθόνη ή να συντάξει ένα χειρόγραφο κείμενο, είναι στοιχεία που το θέτουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Αναλυτές της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών σημείωσαν ότι η Microsoft ξεκινάει την αντεπίθεσή της με ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ίδια παράγει και αναπτύσσει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί το Surface, ενώ άλλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν δικαιώματα χρήσης, αυξάνοντας έτσι το κόστος των δικών τους αντίστοιχων συσκευών. 

«Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι μάλλον καλύτερα από εκείνα του iPad της Apple», σημείωσε ο προγραμματιστής Ρον Έλουορντ  και συμπλήρωσε: «Η Microsoft με την ταμπλέτα αυτή θέτει ένα ακόμα εμπόδιο σε εκείνους που θέλουν διαφορετικά προγράμματα από τα δικά της που κατέχουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Αν το Surface αποδειχθεί εμπορική επιτυχία, θα είναι πλέον ακατόρθωτο να εκθρονιστούν από την κορυφή τα προγράμματα της Microsoft».

Η εμφάνιση των εικονιδίων στην οθόνη, που θυμίζουν τουλάχιστον εμφανισιακά εκείνα του… άσπονδου εχθρού iPad, ονομάζονται Metro και το λειτουργικό πρόγραμμα θα είναι τα Windows 8, τα ίδια δηλαδή που χρησιμοποιούνται σε λάπτοπ και επιτραπέζιους υπολογιστές.

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι πωλήσεις των ταμπλετών θα τριπλασιαστούν την επόμενη διετία και θα ανέλθουν στα 180 εκατομμύρια ετησίως το 2013. Με το iPad να έχει ήδη περάσει στα χέρια 67 εκατομμυρίων καταναλωτών και το Galaxy να αυξάνει ραγδαία τις πωλήσεις του, το νέο μεγάλο στοίχημα «ακούει» στο όνομα Surface.


To facebook αναγνωρίζει πρόσωπα
Στην εξαγορά ισραηλινής εταιρείας λογισμικού αναγνώρισης προσώπων, έναντι 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το facebook προκαλώντας θύελλα αρνητικών σχολίων για τη διαβόητη απουσία ασφαλιστικών δικλίδων για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση προσώπων που φαίνονται σε μια φωτογραφία και υποδεικνύει στο χρήστη την ταυτότητά τους, ακόμα και εν αγνοία του ατόμου που φωτογραφήθηκε. 

Οι χρήστες της ιστοσελίδας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναρτούν περίπου 300 εκατομμύρια φωτογραφίες ημερησίως, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μερικές από αυτές κόστισαν τη θέση εργασίας σε κάποιους, ή οδήγησαν άλλους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αναλυτές πάντως της αγοράς επισημαίνουν ότι η εξαγορά αυτή είναι ένα ακόμα βήμα του facebook προς την πλήρη μετάβαση των υπηρεσιών του σε κινητές συσκευές, όπως έξυπνα κινητά και ταμπλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.